Actori din SUA au venit în aceste zile în Republica Moldova pentru a petrece timp cu copiii refugiați din Ucraina
Social 19 august 2022, 20:56 | 2742

Mai mulți actori americani se află în aceste zile în Republica Moldova pentru a-i încuraja pe copiii refugiați din Ucraina. Aceștia învață cum să scrie un scenariu și cum să facă un film. Deși nu prea îi cunosc pe actorii de la Hollywood, copiii rămân impresionați.

Jessica Hecht a devenit cunoscută în rolurile din „Breaking Bad”, „Friends” și „The Boys”. A venit în Republica Moldova pentru o săptămână. Aici, actrița oferă cursuri de actorie copiilor refugiați.

JESSICA HECHT, actriță, SUA: "Toată lumea este îndurerată de soarta Ucrainei. Fratele meu vitreg este ucrainean. Cred că toți avem conexiuni cu ucrainenii. Ultima dată, am lucrat și cu un director de film ucrainean, în SUA. A fost un semn să-mi adun echipa și să vin aici."

Conform tuturor rigorilor de la Hollywood, copiii scriu propriile scenarii.

ARPINE, refugiată din Odesa: "Am avut o dramă. Mai întâi toți au crezut că „fiul meu a murit”. A trebuit să dăm o petrecere..."

JESSICA HECHT, actriță, SUA: "Aici e locul unde trebuie să fim. O să mai venim pe parcursul anului. Pentru noi, Republica Moldova e locul perfect pentru că simțim că vrea acest ajutor."

Maura Tierney, o altă actriță care a venit să-i susțină pe refugiați, a jucat în „The Affair”. A luat un premiu Golden Globe pentru ”cea mai bună actriță în rol secundar”.

Pe copii i-a învățat cum să facă acrobații și să meargă cu ajutorul unor catalige.

Actrițele au fost invitate să vină în Republica Moldova de către IsraAid, una dintre primele organizații internaționale, care a ajuns în țară când a început războiul ruso-ucrainean.

ALEX GURDILĂ, consultant pe comunicare, IsraAid: "În decursul perioadei cât suntem aici am ajutat peste 15.000 de refugiați, copii, părinți, animale de companie. Suntem practic singura organizație care livrează în zonele de pe frontul războiului din Ucraina. Orașele precum sunt Harkov, Nikolaiv, Herson."

Iar centrul pentru refugiați „Sunflower”, ceea ce în traducere înseamnă floarea-soarelui, este deschis din aprilie.

SABINA NADEJDIN, director Centrul pentru refugiați „Sunflower”: "Ei confecționează ceva manual într-un grup, iar alt grup e de muzică și dans. De o lună am deschis și odaia LEGO. Și avem clubul mamelor, cu consultații psihologice, fitness, yoga, artă, terapia prin teatru."

SVETLANA, refugiată din Odesa: "Aici parcă e casa noastră. Uităm de toate problemele și ne simțim bine. Toți sunt „ai noștri”. Ne susținem reciproc."

ANASTASIA, refugiată din Nikolaev: "Toți cei care vin aici se simt foarte bine, ca într-o familie. E o atmosferă calmantă."

De al începutul războiului, peste 3000 de refugiați au fost ajutați material în cadrul centrului și au primit produse de primă necesitate. Totodată, în fiecare zi, câte 40-50 de copii vin aici la tabăra de vară.

Opinia ta contează. Comentează!