Parlamentul European cere accelerarea procesului de extindere a Uniunii Europene
Social 24 noiembrie 2022, 15:45 | 605

Vești bune pentru Republica Moldova. Parlamentul European cere accelerarea procesului de extindere a Uniunii Europene. Poziția legislativului european cu privire la noua strategie de extindere a blocului comunitar a fost susținută de 502 deputați. Împotrivă s-au pronunțat 75, iar 61 s-au abținut.

În rezoluția adoptată de Parlamentul European se cere ”accelerarea procesului de aderare pentru statele ce își demonstrează clar parcursul democratic și proeuropean, precum Republica Moldova”. Președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, a precizat că în rezoluție se mai solicită acordarea de sprijin tehnic suplimentar pentru țările aspirante la aderare.

SIEGFRIED MUREȘAN, eurodeputat PPE: "În pofida situației dificile din Republica Moldova, cauzată de criza energetică și de războiul din Ucraina, autoritățile de la Chișinău reușesc să implementeze într-un ritm foarte bun recomandările din luna iunie ale Comisiei Europene, privind acordarea statutului de stat candidat. Acest lucru demonstrează un angajament clar pentru parcursul european al țării. Tocmai de aceea, noi, Uniunea Europeană, trebuie să le oferim autorităților și cetățenilor Republicii Moldova, și mai mult sprijin pentru realizarea următorilor pași în procesul de aderare."

Iar liderul de la Elysee, Emmanuel Macron, a anunțat că în luna decembrie, comunitatea internațională va oferi un sprijin Ucrainei și Republicii Moldova, în legătură cu întreruperile masive ale energiei electrice din ambele țări.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "Odată cu apropierea iernii, vom mobiliza sprijinul internațional pentru Ucraina, pe 13 decembrie, pentru a ajuta această țară să rămână rezistentă și pentru a-și garanta accesul la energie. Nu vom uita nici de Republica Moldova, care a fost afectată de tăierile de apă și electricitate."

Amintim că în luna iunie curent, Consiliul European a votat în unanimitate acordarea Republicii Moldova și Ucrainei statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!