Studiile făcute în Republica Moldova nu le garantează tinerilor că în viitor o să-și poată găsi un loc de muncă bine plătit
Social 30 iunie 2022, 17:36 | 2290

Studiile în Republica Moldova nu le garantează tinerilor absolvenți că după facultate o să-și poată găsi un loc de muncă bine plătit. Pentru a se angaja, aceștia au nevoie în medie de trei ani! Mulți aleg să-și construiască viața în străinătate, nu să muncească aici pentru un salariu simbolic, fără perspective, spun experții, care le sugerează instituțiilor de învățământ să fie atente la cerințele angajatorilor.

Tânărul din imagini a absolvit universitatea, unde a învățat trei ani. Notele bune obținute la examene nu îl bucură, pentru că nu îl ajută cu nimic, zice el. Diploma obținută cu efort mintal urmează să ajungă în sertar. Tânărul speră că într-o zi va putea lucra conform specialității, dar, deocamdată, nu își poate permite asta.

Rata de ocupare a tinerilor este de circa 30% în Republica Moldova, iar pentru a obține un loc de muncă după finalizarea studiilor, tinerii au nevoie în medie de trei ani. Mai toți tinerii, cu care am discutat, ne-au spus că au întâmpinat probleme la angajare și într-un final au ales o profesie, ce nu corespunde specialității de la facultate.

Experții susțin că mulți manageri ai companiilor mari au obiecții față de tinerii specialiști. Firmele pur și simplu nu găsesc angajați suficient de calificați.

MARIN CIOBANU, administrator, Zona Economică Liberă Bălți: "Problema era forța de muncă calificată și anume managerii operaționali și funcționali, adică nivelul de mijloc. Nu de la școli profesionale sau universități, dar de la colegii. Paleta asta lipsea cu desăvârșire."

În localitățile din nord au fost create recent 11 mii de noi locuri de muncă și a fost nevoie de un colegiu aparte, unde companiile achită studiile tinerilor, iar apoi îi angajează. Studiile obținute de tineri la alte colegii sau universități nu corespundeau cerințelor.

MARIN CIOBANU, administrator, Zona Economică Liberă Bălți: "La noi rata de angajare este de 100%, pentru că avem sistem dual de instruire. Tinerii petrec 50% din timp la colegiul de inginerie, unde au parte de teorie, iar partea practică, încă 50%, în cadrul companiilor. Companiile nu pur și simplu achită pentru cineva. Ei fac o analiză, contabilizează ce necesități au. După asta, contractează colegiul nostru și trimit tinerii la studii."

O soluție pentru creșterea calității studiilor ar fi implementarea învățământului dual, care presupune mai multă practică decât teorie, spun experții din domeniul educației.

DANIEL FUNERIU, înalt consilier UE în domeniul educației: "Cea mai bună soluție ca tinerii să rămână și să lucreze în Republica Moldova este o formare profesională de calitate și o tranziție înspre piața muncii de succes. De aceea, învățământul dual, care îmbină formarea teoretică la școală și formarea practică la o firmă, care este viitorul lor loc de muncă, inspirat din modele de succes din Germania, Elveția, Austria, este soluția pentru multe probleme sociale și economice pe care Republica Moldova le are."

GALINA RUSU, secretar de stat, Ministerul Educației: "Tinerii, când vor înțelege că pot obține o calificare bună, de calitate, și se pot angaja conform acelei calificări acasă, vor avea un prilej în plus să rămână acasă."

Este important și să fie pregătiți atâți angajați, de câți sunt nevoie. Nici mai mult, nici mai puțin.

SERGIU HAREA, președintele Camerei de Comerț și Industrie: "Pregătirea cadrelor trebuie să fie în conformitate cu strategiile naționale care vor fi aprobate pentru infrastructură, industrie. Având aceste repere, știm câți oameni ne trebuie pentru anumite companii, pentru anumite investiții care vin în țara noastră."

Conform datelor făcute publice de Biroul Național de Statistică în 2020, patru din zece tineri sunt ocupați în câmpul muncii, iar șase din zece sunt inactivi. Puțin peste 20 la sută au locuri de muncă informale. Fiecare a șaptea persoană a declarat că ar dori să schimbe situaţia în raport cu locul actual de muncă pe motiv că nu este satisfăcută de salariul său. După absolvire, durata de integrare a tinerilor la primul loc de muncă stabil este în jur de trei luni, pentru cei cu studii universitare, de trei ori mai lungă pentru tinerii cu studii secundare și, practic de opt ori, pentru cei cu studii primare.

Opinia ta contează. Comentează!