Istoria unui premier
Politic 3 decembrie 2019, 20:28 | 2005

Fostul lider al PLDM Vladimir Filat a fost retinut pe 15 octombrie 2015, dupa ce ex-procurorul general Corneliu Gurin a solicitat ridicarea imunitatii acestuia. El a fost acuzat de trafic de influenta si corupere pasiva.

Fostul lider al PLDM Vladimir Filat a fost retinut pe 15 octombrie 2015, dupa ce ex-procurorul general Corneliu Gurin a solicitat ridicarea imunitatii acestuia. El a fost acuzat de trafic de influenta si corupere pasiva.

Ziua de 15 octombrie 2015 a fost una decisivă pentru fostul prim-ministru Vladimir Filat. El declara că în acea ședință de Parlament urma să fie discutată demiterea procurorului general... Cărțile au fost jucate, însă, altfel, iar Corneliu Gurin a ieșit primul la tribuna Parlamentului. 79 de deputați au votat pentru ridicarea imunității lui Vladimir Filat. A urmat apoi discursul fostului premier pus sub învinuire. La scurt timp, mascații de la Centrul Național Anticorupție au dat buzna în Parlament și l-au reținut pe Filat pentru 72 de ore. În același timp, la domiciliul său au fost organizate percheziții. Peste 72 de ore, în zi de week-end, procurorii au cerut mandat de arestare pe numele fostului premier. Procurorul de caz de atunci, Adriana Bețișor se referă la autodenunțul lui Ilan Șor, pe atunci om de afaceri. El a fost cel care a depus mărturii împotriva lui Filat. Șor a declarat că i-a dat fostului premier aproximativ 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii. Pentru că a recunoscut că a dat mită, Șor a scăpat de pedeapsă, iar Filat risca atunci până la 19 ani de pușcărie. Cel puțin acesta era termenul solicitat de procurori. Filat a calificat acuzațiile drept un spectacol politic, dar așa și nu a făcut declarațiile promise în urma cărora clasa politică urma să sară în aer. În timpul ședințelor de judecată, Vladimir Filat a cedat de câteva ori. La un moment dat a leșinat. El intrase în greva foamei în semn de protest față de modul în care se desfășurau ședințele de judecată în dosarul său, dar și pentru că, de multe ori, mascații nu-i permiteau să facă declarații pentru presă. Deși avocatul a făcut mai multe demersuri către judecător pentru ca lui Filat să i se permită să vobrească în fața jurnaliștilor, toate au fost respinse. Ședințele în dosarul Filat s-au desfășurat întotdeauna cu ușile închise, iar sentința a fost pronunțată după jumătate de an de la reținerea lui. O mare parte din averea lui Filat a fost pusă sub sechestru. Câteva mașini de lux, terenuri, cote-părți din anumite întreprinderi, case - toate au fost confiscate. După ce decizia a fost atacată, Curtea de Apel a menținut hotărârea primei instanțe, reevaluând doar averea pusă sub sechestru. Acum câeva luni, pedeapsa fostului premier a fost redusă cu 685 de zile, adică un an şi zece luni. La baza încheierii a stat hotărârea CEDO privind condiţiile de detenţie. În același timp, pe rol este un alt dosar pe care judecătorii au început să-l examineze la începutul acestui an, în care fostul lider PLDM este acuzat de spălare de bani și riscă până la zece ani de pușcărie. Potrivit procurorilor, în 2013, Filat ar fi încercat să ascundă anumite plăți care ar fi fost făcute cu bani proveniți din acte de corupție. Vladimir Filat s-a declarat nevinovat. 

79 de deputați au votat pentru ridicarea imunității lui Vladimir Filat. A urmat discursul plin de patos a fostului premier pus sub învinuire.

La scurt timp, mascații de la Centrul Național Anticorupție au dat buzna în Parlament și l-au reținut pe Vlad Filat pentru 72 de ore.

Peste 72 de ore, în zi de week-end, procurorii au cerut mandat de arestare pe numele fostului premier.

Procurorul de caz de atunci, Adriana Bețișor se referă la autodenunțul lui Ilan Șor, pe atunci om de afaceri. El a fost cel care l-a predat pe Filat ofițerilor de investigație. Acesta a declarat că i-a dat fostului premier aproximativ 250 milioane de dolari în schimbul unor anumite servicii. Pentru că a recunoscut că a dat mită, Șor a scăpat de pedeapsă, iar Filat risca să stea până la 19 ani de pușcărie. Acesta era termenul solicitat de procurori. Filat a calificat acuzațiile drept un spectacol politic, dar așa și nu a făcut declarații în urma cărora ar sări clasa politică în aer.

Vladimir Filat a cedat, însă, de câteva ori. La un moment dat a leșinat în sala de judecată. El intrase în greva foamei în semn de protest față de modul în care se desfășurau ședințele de judecată în dosarul său, dar și pentru că, de multe ori, mascații nu-i permiteau să facă declarații pentru presă. Deși avocatul a făcut mai multe demersuri către judecător pentru ca lui Filat să i se permită să vobrească în fața jurnaliștilor, toate au fost respinse. Ședințele în dosarul Filat s-au desfășurat întotdeauna cu ușile închise, iar sentința a fost pronunțată la jumătate de an de la reținerea lui.

O mare parte din averea lui Filat a fost pusă sub sechestru. Câteva mașini de lux, terenuri, cote-părți din anumite întreprinderi, case - toate au fost confiscate. Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe, reevaluând doar averea pusă sub sechestru. Acum câeva luni, pedeapsa fostului premier a fost redusă cu 685 de zile, adică un an şi zece luni. La baza încheierii a stat hotărârea CEDO privind condiţiile de detenţie.

Opinia ta contează. Comentează!