Image-Description
Expert Jamestown, despre evoluțiile postelectorale din RM: Specialitatea istorică a lui Plahotniuc este de a cumpăra aliați
Social 27 februarie 2019, 07:11 | 1834

ACUM, potrivit căruia alegerile acestea au fost cele mai nelibere, cele mai necorecte din istoria parlamentarismului din Republica Moldova.

„Niciodată gruparea aflată la putere nu a folosit mass-media și metode atât de josnice pentru a denigra opoziția democratică și pro-europeană, atacând persoane, încercând să asasineze caractere. Niciodată o campanie nu a fost atât de josnică, așa cum a fost aceasta din partea holdingului media al lui Plahotniuc”, a comentat Socor la Europa Liberă.

În ceea ce privește evoluțiile postelectorale, expertul politic consideră că probabil se va ajunge la alegeri anticipate, dar lucrurile sunt foarte imprevizibile.

„Marea specialitate a partidului lui Plahotniuc este cumpărarea aliaților politici. Am văzut acest proces în Parlamentul anterior, ne amintim cum Partidul Democrat, condus de dl Plahotniuc, a obținut 19 mandate de deputat, iar în anul 2016 deja controla o majoritate de 57 de deputați. Specialitatea istorică a acestui partid este de a cumpăra aliați și de a-i extermina pe cei care nu doresc să facă acest fel de concesii morale”, a spus Socor.

Această majoritate nu o putem întrevedea în afară de cazul că dl Plahotniuc corupe câțiva deputați socialiști. E foarte posibil. În Parlamentul anterior, Partidul Socialiștilor a fost singurul partid pe care dl Plahotniuc l-a lăsat să crească nestingherit, i-a acordat canal de televiziune prin intermediul Consiliului Audiovizualului, controlat de către același domn Plahotniuc. Împreună democrații și socialiștii au schimbat legislația electorală cu scopul lor comun de a construi un zid de apărare împotriva blocului ACUM. Aceasta este semnificația legislației electorale adoptată în comun de către partidele lui Plahotniuc și Dodon - un zid comun de apărare împotriva adversarului lor comun, blocul ACUM”, a adăugat expertul politic.

Referindu-se la unele apeluri lansate în adresa liderilor forțelor antioligarhice de face o coaliție cu PD, expertul a remarcat că „partidul lui Plahotniuc este antiteza valorilor blocului ACUM”.

„O coalizare între ei ar fi cu totul nenaturală, iar aceia care îndeamnă blocul ACUM la o asemenea coalizare, și am în vedere în primul rând Guvernul din București, aceia care îndeamnă blocul ACUM la o asemenea coalizare practic l-ar îndemna la o sinucidere politică. Blocul ACUM în această ipoteză ar fi părăsit de propriii alegători”, a mai spus Vladimir Socor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie