Potrivit directorului „Transgaz”, e o chestiune de o oră până când gazele românești pot ajunge la Chișinău
Social 19 august 2022, 19:39 | 860

Dacă Republica Moldova ar avea nevoie urgentă de gaze naturale, România ar putea interveni. Asigurările vin din partea directorului general al Societății Naționale de Transport Gaze din România, ”Transgaz”. ”Într-o oră gazele românești pot ajunge la Chișinău”, a declarat Ion Sterian într-un interviu pentru presa de la București.

Șeful „Transgaz”, Ion Sterian, le-a comunicat consumatorilor români că nu există motive de îngrijorare după diminuarea livrărilor de gaze rusești în România. Asta în contextul în care ponderea gazelor rusești în consumul românilor era oricum neesențial.

ION STERIAN, directorul ”Transgaz”: "Depozitele din România sunt umplute la un nivel de 67%. Producția de gaze din noile zăcăminte din Marea Neagră va crește cu un milion de metri cubi de gaz pe zi, iar România produce pe perioada verii mai mult gaz decât folosește, așa că poate înmagazina în continuare. Am construit și gazoductul Ungheni – Chișinău, e funcțional de anul trecut. Suntem pregătiți oricând. E o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău."

Societatea ”Transgaz” este responsabilă de livrarea a 90% din gazele naturale consumate în România. Compania a asigurat cea mai mare parte din finanțarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Conducta are o capacitate de transport de 1,9 miliarde de metri cubi pe an, ceea ce ar acoperi pe deplin consumul de gaz în dreapta Nistrului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a anunțat la începutul acestei luni că Guvernul admite e o posibilă limitare sau sistare a livrărilor de gaze din Rusia. Totuși, Spînu a dat asigurări că, indiferent de decizia Gazprom-ului, cetățenii nu vor rămâne fără gaze sau energie electrică.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie