Epopeea căutării lui Plahotniuc continuă
Social 30 septembrie 2020, 20:13 | 842

Epopeea căutării lui Vladimir Plahotniuc continuă. Ministerul de Interne a comunicat astăzi că știa demult de voiajul America-România-Turcia al lui Plahotniuc, dar presa și politicienii strică întreaga operațiune de capturare și extrădare a acestuia. Între timp, Renato Usatâi, primul politician care a vorbit public despre venirea lui Plahotniuc în Turcia, spune că Ministerul de Interne se face că-l caută pe Plahotniuc și că a întârziat cu procedurile de identificare a acestuia. Conducerea MAI nu este de găsit pentru a răspunde acuzațiilor.

Într-un comunicat plasat pe site-ul Ministerului de Interne, instituția spune că a fost informată de autoritățile din străinătate despre faptul că Vladimir Plahotniuc a traversat frontiera Turciei, dar și a României în perioada 7-10 septembrie 2020.

COMUNICATUL MAI: "MAI deține de mai mult timp informații despre faptul că Vlad Plahotniuc a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România. Iar pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere, a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public.Biroul Interpol de la Chișinău a expediat încă o solicitare oficială, iar la moment așteptăm un răspuns din partea instituțiilor abilitate din Turcia, prin care să ni se comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit această țară."

sursa: www.mai.gov.md

În comunicat se mai spune că ”din cauza unor declarații ale politicienilor și a informațiilor apărute în mass-media, acțiunile instituțiilor de drept din țara noastră au fost pereclitate, iar acest fapt complică procesul de căutare a lui Plahotniuc”. Mai mult, Ministerul de Interne spune că ”scurgerile de informații în presă și declarațiile unor politicieni la acest subiect ar putea afecta grav procedurile de extrădare și pune în pericol atragerea la răspundere a lui Plahotniuc”. De partea cealaltă, primarul de Bălți, Renato Usatâi, a declarat astăzi că după ce a devenit deja cunoscut faptul că Plahotniuc a fugit din Statele Unite în Turcia, el ar fi aflat de la reprezentanții forțelor de ordine din această țară că instituțiile de drept din Republica Moldova nu ar fi trimis nicio solicitare pentru confirmarea prezenței lui Plahotniuc pe teritoriul Turciei. Acest lucru s-ar fi întâmplat abia săptămâna aceasta ca urmare a presiunilor publice pentru localizarea fostului șef al PD.

RENATO USATÂI, primarul municipiului Bălți: "Interpelarea către autoritățile turcești din partea Republicii Moldova a fost făcută doar după ce eu am făcut scandal și am anunțat public că Plahotniuc se află la Istanbul. Să minți cu atât tupeu și să spui că știi că el se află acolo, dar au tăinuit asta că să nu zădărnicească reținerea lui Plahotniuc. Ascultați! Plahotniuc se simte la fel de sigur în Turcia, la fel de bine ca în GBC pe timpuri sau în hotelul Nobil.

Potrivit surselor Jurnal TV, demersul Ministerului de Interne de la Chișinău către autoritățile din Turcia pentru localizarea lui Vladimir Plahotniuc a fost făcută ieri, 29 septembrie, la mai bine de 24 de ore după declarațiile lui Usatâi că Plahotniuc a ajuns în Turcia. L-am sunat și ministrul de Interne Pavel Voicu și pe purtătoarea de cuvânt a instituției, Alina Zbancă, pentru a afla pe ce dată MAI-ul a făcut interpelarea, dar nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Neclarități provoacă și fraza din comunicatul de astăzi al MAI în care se spune - cităm - ”Ministerul de Interne deține de mai mult timp informații despre faptul că Vlad Plahotniuc a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România”. Asta în condițiile în care ieri, la ora 14 și 46 de minute, Alina Zbancă ne-a trimis un mesaj în care ne informa că ”MAI s-a autosesizat pe marginea informațiilor apărute în spațiul public, iar în acest context au fost făcute unele demersuri către autoritățile din SUA, România și Turcia. Până în prezent, nu avem careva informații oficiale recepționate”, ne spune Alina Zbancă. Așadar, ieri MAI-ul spunea că nu știe nimic și că s-a autosesizat doar după declarațiile lui Usatâi, iar astăzi spune că ”deține de mai mult timp informații”. Tot astăzi, Renato Usatâi a declarat că Vladimir Plahotniuc și-ar fi cumpărat un bilet pentru o cursă cu avionul Istanbul-Cipru, dar că nu știe dacă acesta a plecat deja din Turcia. De menționat că avocatul lui Plahotniuc, Lucian Rogac, a declarat aseară că fostul șef al PD ar putea apela la avocați din Turcia, dacă autoritățile de la Ankara vor cere poziția apărării în cazul solicitării Chișinăului de a-l extrăda. Rogac nu a precizat unde se află Plahotniuc acum.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie