Maia Sandu i-a cerut Guvernului să verifice pregătirea țării în eventualitatea producerii unor „incidente nucleare”
Social 26 septembrie 2022, 15:18 | 611

Președintele Maia Sandu i-a cerut Guvernului să verifice gradul de pregătire a Republicii Moldova pentru un eventual „incident nuclear”. Este una dintre deciziile Consiliului Suprem de Securitate, care a examinat schimbările care pot surveni după mobilizarea organizată în Rusia, referendumurile din Ucraina și eventuala utilizare a armelor nucleare. Ședința CSS a avut loc sâmbătă, dar concluziile întrunirii au fost anunțate astăzi.

Maia Sandu a declarat că instituțiile statului au raportat și au discutat despre potențialele consecințe ale escaladării războiului din Ucraina, inclusiv riscurile unor incidente nucleare. Raportorii au indicat asupra mai multor riscuri, precum: creșterea fluxurilor de refugiați, întreruperea furnizării gazelor naturale, perturbarea furnizării energiei electrice, exploatarea crizei de către grupuri infracționale și agenți străini pentru provocarea destabilizărilor. Una dintre recomandările principale ale Consiliului Suprem de Securitate ține de „verificarea planurilor de contingență în caz de incidente nucleare”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "În prezent, riscul de folosire a armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În acest context, s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situație de accident nuclear. Rog cetățenii să fie atenți la comunicările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență la acest subiect."

Șefa statului a spus că există riscul de mobilizare a cetățenilor moldoveni, care locuiesc în stânga Nistrului. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, autoritățile analizează oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei care dețin și cetățenia rusă, și vor accepta să lupte de partea agresorului.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Am solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova rezidenți în Federația Rusă în cadrul activităților de mobilizare desfășurate. Ministerul și alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. Ambasada deja lucrează în regim extins pentru a răspunde solicitărilor în creștere."

Maia Sandu a mai spus că Republica Moldova are nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice. Potrivit ei, pe fondul amenințărilor externe, unii infractori din Republica Moldova încearcă să devină actori geopolitici.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Observăm o consolidare a efortului grupărilor criminale care au delapidat țara în ultimii 30 de ani, în interiorul țării. Statul va respecta dreptul cetățenilor de a protesta pașnic. Dar instituțiile nu trebuie să admită provocări. Organele de drept trebuie să identifice prompt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare."

Șefa statului a mai atras atenția că anumite grupuri susținute de infractori și de actori externi au amplificat propaganda de război, și știrile false despre război pe rețelele de socializare. Astfel, instituțiile statului ar urma să aplice sancțiuni mai dure pentru cei care justifică și promovează războiul, dar și pentru cei care îi cheamă pe agresori în Republica Moldova. De asemenea, ar urma să fie aprobate sancțiuni mai dure pentru „trădare de patrie” și pentru „promovarea separatismului”. Maia Sandu a mai spus că „nu există un risc iminent de atac asupra Republicii Moldova, atât timp cât armata rusă este ținută departe de teritoriul țării noastre”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie