După doi ani de pauză, Ziua Națională a Vinului va fi din nou sărbătorită în Chișinău
Social 26 septembrie 2022, 19:50 | 537

Pe 1 și 2 octombrie, Piața Marii Adunări Naționale va fi transformată într-o enormă cramă. Peste 85 de vinării și-au anunțat prezența la Ziua Națională a Vinului, care a fost pusă pe pauză din cauza pandemiei. În premieră, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a evenimentului, va avea loc un concurs național de degustare.

Programul Zilei Naționale a Vinului din acest an este variat și complex, spun organizatorii. ELIZAVETA BREAHNĂ, director Oficiul Național al Viei și Vinului: "Vreau să vă zic că în acest an, vom avea un număr record de vinării participante. Se vede dorința tuturor producătorilor de vin de a-și expune produsele lor de o calitate înaltă consumatorului. Vor fi prezente 86 de vinării și spre bucuria noastră, vom avea un număr foarte mare de mici producători. Vom avea organizate diferite ateliere de lucru, master-class-uri în degustare."

Unul dintre scopurile evenimentului este ca oamenii de rând să învețe cultura băutului. Sloganul ediției curente - „Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface” - este un apel la solidaritate cu întreaga filieră vitivinicolă, a subliniat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Acesta ar fi sloganul cel mai frumos, pe care noi vrem să-l promovăm și prin acest slogan vrem din start să ne aliniem susținerii colegilor noștri din Ucraina, care, în mod tradițional, participau la acest eveniment în calitate de oaspeți. În acest an, cel mai probabil, nu vor fi, dar eu vreau ca ei să știe ă noi suntem alături de ei și le ținem pumnii."

DIANA LAZĂR, șefa industriei vitivinicole, USAID: "Pe parcursul anilor am văzut o evoluție remarcabilă a calității vinurilor moldovenești, fiind cucerite an de an un număr tot mai mare de medalii. Avem participări la cele mai importante concursuri internaționale. De această dată, aducem experții la noi acasă, să se convingă de această calitate."

În ajunul Zilei Naționale a Vinului, mai exact pe 29 și 30 septembrie, va fi organizată și o competiție a vinurilor autohtone. Câștigătorii concursului vor primi medalii și diplome pe 1 octombrie, la ceremonia de inaugurare a evenimentului propriu-zis. În cele două zile, oaspeții vor putea degusta vinurile medaliate. Vor fi organizate și excursii la vinăriile cu potențial turistic.

Ziua Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, și USAID Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie