UE nu recunoaște alegerile din Belarus
Externe 17 septembrie 2020, 17:36 | 782

Uniunea Europeană intervine în conflictul din Belarus, unde Aleksandr Lukașenko ține cu dinții de putere, prin intermediul regimului său represiv, în ciuda protestelor de mare amploare. Președintele Comisiei Europene a avut un mesaj ferm în Parlamentul European de la Bruxelles, prin care a anunțat solidaritatea europenilor cu opozanții regimului „ultimului tiran de pe continent".

Protestatari din Belarus au fost eliberați din detenție, însă repecusiunile sunt grave și au atras atenția oficialilor din Vest.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru securitate și afaceri externe, Josep Borrell a reiterat în discursul său că Uniunea Europeană nu îl recunoaște pe Alexander Lukashenko drept noul președinte al Belarusului.

JOSEP BORRELL, înaltul reprezentant al UE pentru securitate și afaceri externe: "Știți foarte bine că Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus, considerând acțiunile autorităților inacceptabile. Oferim tot sprijinul pentru suveranitatea și independența Belarusului, condamnăm actele violente asupra populației și rugăm autoritățile să se angajeze într-un discurs, care să-i ajute să depășească această criză."

De asemenea, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a subliniat că Uniunea Europeană va fi alături de populația Belarusului și va oferi ajutoare pentru a întări sistemul care apară drepturile omului.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Avem nevoie de un mecanism care să funcționeze, în cazul în care drepturile omului nu sunt respectate, pentru a impune sancțiuni într-un timp mai scurt. Vom propune așa numitul act „Magnitsky”, pentru a face acest lucru posibil."

Mii de cetățeni din Belarus speră să-i vadă curând pe cei dragi, care au fost închiși și bătuți. Aceștia organizează proteste împotriva centrelor de detenție unde sunt reținuți membrii ai familiilor. Cei care au reușit să scape, au ieșit cu răni grave și vânătăi pe tot corpul după bătăile primite de la forțele de ordine.

Imaginile cu actele violente și consecințele lor s-au răspândit pe internet, dar oamenii rămași în stradă protestează în continuare împotriva guvernului.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Oamenii cer eliberarea protestatarilor reținuți fără motiv, urmărirea penală a celor responsabili de actele brutale ale poliției. Vor libertatea de exprimare, democrație și noi alegeri prezidențiale, în condițiile în care ultimul scrutin nu a fost cinstit și nici liber."

Protestele din Belarus au izbucnit după alegerile prezidențiale din 9 august. Aleksandr Lukașenko, fost activist sovietic, este considerat drept ultimul dictator din Europa.

Opinia ta contează. Comentează!