Un reporter Jurnal TV a discutat astăzi cu o altă moldoveancă stabilită în apropiere de Tel Aviv
Social 13 mai 2021, 20:15 | 1017

La scurt timp după miezul nopții de miercuri spre joi, alarmele s-au activat din nou în sudul Israelului. Forțele aeriene israeliene au lovit poziții ale Hamas din Fîşia Gaza. Ministrul apărării din Israel a ordonat astăzi o "întărire masivă" a forțelor de securitate în orașele mixte israeliene, unde conviețuiesc evrei și arabi. Un reporter Jurnal TV a discutat astăzi cu o altă moldoveancă, stabilită în apropiere de Tel Aviv. Aceasta ne-a spus că cea mai mare parte a nopții a petrecut-o într-un subsol împreună cu familia.

Era trecut de miezul nopții când, la Tel Aviv, s-au declanșat din nou alarmele. Tatiana, care astăzi își sărbătorește ziua de naștere, spune că cea mai mare parte a nopții s-a adăpostit, împreună cu familia, în subsolul clădirii.

TATIANA AGATEV: "La ora unu am ieșit pe scara blocului și nu am reușit bine să coborâm la subsol și ne-am oprit și soțul a început să cânte la mulți ani și toți au început să bată din palme și pe fundal suna alarma."

Cea mai neobișnuită aniversare, spune Tatiana. Atacurile de noaptea trecută au fost mai lejere decât cele de marți. Aceea a fost „cea mai groaznică noapte” din toate pe care le-a trăit în Israel. Nimic nu prevestea un eventual atac.

TATIANA AGATEV: "Toți au ieșit așa îmbrăcați, dezbrăcați, încălțați sau descălțați toți au ieșit care pe scara blocului care la subsol și toată noaptea a fost un dezastru. La mine fetița s-a speriat foarte tare, am îmbrățișat-o și tot șoptea ceva până am înțeles că ea se ruga la Dumnezeu și zicea să mergem la bunica la bunelul că acolo nu este nimic."

Tatiana are doi copii, un băiat adolescent și o fată de nouă ani. Acum ambii copii au parte de consiliere psihologică on-line.

TATIANA AGATEV: "Băiatul bine, fata nu, stă cu încălțămintea în picioare sau lângă pat. Stă cu jucăria ei mereu în mână ca să fugă cu ea. Când a fost alarma, noaptea, a ieșit prima din casă și ne striga."

În pofida atacurilor cu rachete din Israel, Tatiana spune că nu s-ar putea întoarce definitiv în Republica Moldova. Viitorul său este în Israel spune femeia. Prin intermediul nostru, Tatiana a transmis un mesaj familiei sale rămase acasă - să nu fie panicați și să fie încrezători că totul va reveni la normalitate.

TATIANA AGATEV: "Nu vreau ca cei de acasă să intre în panică, vreau să stea liniștiți. Totul revine la normal nu este așa cum a fost prima seară."

Ambasada Republicii Moldova în Israel anunță că astăzi, după ora 21:00, sunt posibile noi lansări de rachete spre centrul Tel Aviv-ului, sudul și nordul statului Israel. Ambasada recomandă insistent conaționalilor noștri să se abțină de la aflarea în locuri publice și să utilizeze adăposturile antirachetă în cazul reluării bombardamentelor.

Opinia ta contează. Comentează!