Trump vrea o frontieră sigură
Externe 9 ianuarie 2019, 14:00 | 1216

Preşedintele Donald Trump s-a adresat marţi naţiunii americane, privind construirea gardului de la frontiera cu Mexicul, pentru a asigura securitatea graniţei împotriva imigranţilor. Într-un discurs televizat, transmis de CNN, Trump a dat vina pe democraţi pentru oprirea activităţii administraţiei timp de 18 zile, declarând că problema ar putea fi rezolvată cu uşurinţă dacă oponenţii săi politici vor ceda cerinţelor sale privind finanţarea zidului.

Donald Trump este pentru finanţarea construcţiei unui zid la frontiera cu Mexicul, dar nu a declarat o urgenţă naţională, care i-ar fi permis să decidă singur în această chestiune, relatează Reuters. "Guvernul rămâne închis pentru un singur motiv: democraţii nu vor finanţa securitatea frontierelor", a declarat Trump în cadrul discursului susţinut din Biroul Oval.

Democraţii şi-au exprimat sprijinul pentru paşii de securitate la graniţă, cum ar fi îmbunătăţirea tehnologiei, dar au refuzat să ofere sprijin pentru construirea unei bariere la graniţă. Trump a spus că va relua miercuri discuţiile cu democraţii. "Această situaţie ar putea fi rezolvată într-o şedinţă de 45 de minute", a spus el. Problema imigraţiei, a spus Trump, este "o criză a inimii, o criză a sufletului". Trump a recunoscut violnţele cu care se confruntă migranţii în timpul călătoriei în Statele Unite. Potrivit lui Trump, una din trei femei este agresată sexual în trecerea periculoasă prin Mexic.

”Femeile şi copiii sunt cele mai mari victime ale sistemului nostru defect. Aceasta este realitatea tragică a imigraţiei ilegale la frontiera noastră de sud”, a precizat Trump, citat de mediafax. Înaintea transmisiunii TV, democraţii au ameninţat că vor contesta în justiţie o eventuală decizie a preşedintelui de a declara starea de urgenţă. Nu este însă sigur - apreciază Reuters - că Trump a renunţat la această intenţie, înaintea vizitei la frontiera de sud-vest, planificată pentru ziua de joi. 

Opinia ta contează. Comentează!