În mâinile unui om iscusit, o simplă bucată de lemn poate prinde viață și chiar lua forma unor personaje din povești
Social 27 septembrie 2022, 20:29 | 449

În mâinile unui om iscusit, o simplă bucată de lemn poate prinde viață și chiar lua forma unor personaje din povești. O demonstrează Andrei Gramațchi, un tânăr din satul Varnița, raionul Anenii Noi, în al cărui atelier se fac jucării eco spre bucuria copiilor din mai toate colțurile lumii.

Încă de când era student, Andrei avea un vis - să facă obiecte prietenoase mediului. Primele jucării au prins contur într-un garaj micuț din Tighina, unde și-a început cariera de antreprenor. Apoi, artistul a descoperit în Varnița un loc numai bun pentru atelier. Tânărul lucrează alături de soție și tatăl său.

ANDREI GRAMAȚCHI, tânăr antreprenor: "Noi în mare parte ne inspirăm din cultură, preluăm de acolo elemente, personaje uneori. Avem spre exemplu jucării de cusut care sunt inspirate din Miorița, Guguță, Punguța cu doi bani... Toate sunt făcute din lemn masiv, o bucată de scândură, tratată cu uleiuri minerale care sunt absolut sănătoase."

Pentru a-și putea dezvolta potențialul creativ, Andrei Gramațchi a participat la proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export de pe ambele maluri ale Nistrului”, finanțat de Suedia și Marea Britanie.

ANDREI GRAMAȚCHI, tânăr antreprenor: "Mergem pe direcția de a folosi materia primă din Republica Moldova și nu de a importa pentru că avem suficientă materie primă pentru a crea jucării. În cadrul programului am cumpărat trei utilaje. Acestea ne permit să producem acele jucării pe care le dorim, avem procurate trei utilaje, un laser, o freză și o strungă cu control numeric."

Au un scop comun - de a plăsmui produse unice, inspirate de obiectele ce pot fi găsite într-un muzeu sau în podul bunicilor, care păstrează un aer aparte și au o istorie în spate.

ANDREI GRAMAȚCHI, tânăr antreprenor: "Următoarea piață spre care noi țintim și avem deja câteva încercări de a ieși este piața României că este foarte aproape de noi. Pe lângă România, 80% din jucăriile noastre pleacă peste hotare prin intermediul rudelor, care sunt expediate prin colete. Asta ne dă de înțeles că jucăriile noastre au potențial în afara țării. Un prim pas pentru asta a fost să deschidem un shop online, care să ne permită să exportăm și să vindem jucăriile în afara țării."

Jucăriile au reușit deja să cucerească mai mulți clienți din România și Germania, urmând și alte destinații de export. Visul lui Andrei Gramațchi e să poată asigura toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova cu jucării cu caracter cognitiv, iar cu timpul acestea să ajungă peste tot în lume.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie