Șeful adjunct al Procuraturii Chișinău spune că ”trăiește, de mai mulți ani, din mila rudelor”
Social 27 noiembrie 2020, 17:24 | 936

Șeful adjunct al Procuraturii Chișinău, Adrian Popenco, are o casă de aproape 100 de metri pătrați în Dumbrava și conduce un Mercedes de ultima generație. Popenco spune însă că nimic nu-i aparține. Casa ar fi a socrilor săi, iar mașina – a unei rude. Aceste date se conțin într-o investigație semnată de portalul anticoruptie.md. Procuratura Generală anunță că intervine cu verificări.

Potrivit investigației, casa din Dumbrava în care stă Adrian Popenco este înregistrată pe numele socrilor săi, Gheorghe și Greta Chiriacov. Datele cadastrale arată că tot imobilul, format din două construcții, are 92,9 metri pătrați. Popenco susține că este vorba de două case într-o ogradă, care aparțin părinților soției. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2019, Popenco a indicat un automobil Mercedes GLC 250, fabricat și procurat în 2017. Mașina i-ar fi fost dată în posesie gratuită în 2017 și nu știe cât costă. Experții spun că prețul unui astfel de automobil pornește de la 56 de mii de euro. Popenco a declarat că mașina a fost cumpărată de o rudă, care locuiește peste hotare. Popenco spune că singura lui sursă de venit este salariul de procuror. În anul trecut, el a ridicat lunar un salariu de 17,8 mii de lei. Primul venit substanțial declarat oficial, procurorul l-a avut în 2014. Atunci, familia a câștigat la cumetria copilului peste 200 de mii de lei. Iar în 2017, el a raportat două donații a câte 20 mii lei fiecare, primite de la tatăl său, Laurențiu Popenco.

Experta anticorupție Mariana Kalughin consideră că este vorba de un caz tipic - un funcționar încearcă să-și ascundă proprietățile ce nu corespund veniturilor.

MARIA KALUGHIN, expert anticorupție: "Este evident că duce o viață de lux, dar declară că totul i-a fost dat în folosință. În acest caz, trebuie să se autosesizeze Autoritatea Națională de Integritate și Procuratura Generală. În cazul respectiv, situația materială a procurorului care trăiește în lux din donații și bunuri oferite în posesie gratuită ridică multe semne de întrebare."

Conținutul investigației a ajuns în vizorul Procuraturii Generale.

DECLARAȚIA PROCURATURII GENERALE: "Procurorul general Alexandr Stoianoglo a luat act de raportul lui Adrian Popenco, vizat în investigația jurnalistică, și a transmis materialele către Autoritatea Națională de Integritate pentru examinare conform competenței. Procuratura Generală este interesată ca toate aspectele vizate în respectivul material jurnalistic să fie examinate și clarificate de ANI obiectiv și în termeni proximi."

Se arată în comunicatul Procuraturii.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie