În Republica Moldova s-a redus numărul divorțurilor și căsătoriilor
Social 16 septembrie 2020, 16:21 | 2263

Pandemia le-a încurcat ițele mai multor tineri din Chișinău, care puneau la cale o căsnicie. În primele şase luni ale anului, aici s-au înregistrat mai puține căsătorii, comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut. A scăzut și numărul de divorțuri, arată datele statistice. Unii au amânat astfel de schimbare în viață, alții au renunțat la idee, spun responsabilii de la serviciile de stare civilă.

ALIONA PAPUHA, șef al Serviciului stare civilă Râșcani: "Atunci când a fost declarată situația de urgență, au fost sistate înregistrările căsătoriilor. A fost așa o perioadă, când ei au venit și au refuzat înregistrarea căsătoriei, în dependență de cum prevede legislația, unii au anulat, alții au amânat, deoarece termenul minimal este de 1 lună, iar maximal de 2 luni. Oricum, a fost prelungită această perioadă în legătură cu situația epidemiologică."

În acest an, au fost înregistrate 1.352 de căsătorii, cu 700 mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De la începutul lunii ianuarie, numărul tinerilor care au decis să își oficializeze căsătoria, s-a redus cu 34 la sută. În stradă, oamenii spun că cei mai mulți tineri își doresc nunți mari, iar pe timp de pandemie astfel de petreceri sunt imposibile.

Dacă anterior, incompatibilitatea în relație era principalul motiv pentru un divorț, acum, în noile condiții, mulți soți au renunțat la despărțite.

ALIONA PAPUHA, șef al Serviciului stare civilă Râșcani: "Perioada pandemiei a determinat cuplurile de a renunța la depunerea declarației de divorț. Motive ar fi mai multe: și faptul că noi în perioada aceasta nu am recepționat declarațiile,adică nu am oferit acest serviciu. Un alt motiv ar fi că ei și-au revizuit relația."

Nu-i rău fără bine, spun unii cu optimism.

Pe alții, pandemia nu i-a împiedicat să procedeze așa, cum cred că e mai bine.

În prezent, la înregistrarea căsătoriei vin doar mirii, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie