Raportului tematic „Evaluarea respectării drepturilor copiilor aflați în custodia statului în legătură cu urmărirea penală sau executarea pedepsei” este un studiu al situației copiilor privați de libertate din Republica Moldova. Avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului Maia Bănărescu a precizat că în acest raport s-a dorit a fi scoși în evidență factorii care îl pregătesc pe copilul în detenție pentru ulterioară reintegrare.

Expertul național în drepturile omului Anatolie Munteanu, fost ombudsman, a declarat la rândul său că institutul familiei este foarte important.

În țările avansate, experții insistă că intervenția statului trebuie să fie complementară în educația unui copil, părinții sau tutorii fiind cei ce au obligația principală de a-i îndruma în vederea prevenirii sau a stopării comiterii unor activități cu caracter infracțional. În contextul copiilor privați de libertate din Republica Moldova, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului va recomanda autorităților să elaboreze proiecte, care ar contribui la îmbunătățirea situației minorilor din detenție. La prezentarea raportului privind respectarea drepturilor copiilor aflați în custodia statului au venit responsabili din Ministerul Justiției, de la Administrația Națională a Penitenciarelor, Inspectoratul general de Poliție, Inspectoratul Național de Probațiune, reprezentanții societății civile. Raportul a fost elaborat cu sprijinul financiar al UNICEF Moldova.