Aproape o jumătate de milion de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus au fost confirmate până în acest moment în întreaga lume
Externe 25 martie 2020, 19:59 | 1075

Aproape o jumătate de milion de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus au fost confirmate până în acest moment în întreaga lume. Italia, Spania și Statele Unite ale Americii sunt cele mai afectate și se confruntă cu mii de bolnavi în fiecare zi. România va atinge o mie de cazuri în această săptămână, iar întreaga planetă ar putea avea de suferit dacă nu se vor respecta reguli stricte. Organizația Mondială a Sănătății a vorbit despre importanța cadrelor medicale și siguranța lor în spitale.

În lume, situația se agravează rapid. Mai mult de 430 de mii de cazuri au fost oficial confirmate. Peste 18.000 dintre acestea s-au soldat cu decese, în 175 de țări și teritorii. Două state europene raportează cifre cumplite: 743 de persoane în Italia și 514 în Spania au murit în 24 de ore.

În România au fost confirmate 906 cazuri de coronavirus și 13 decese. Pacienții au între trei și 79 de ani. În acest moment, 103 doctori și asistenţi medicali au fost infectaţi.

Italia şi Spania deţin împreună cel mai trist record al pandemiei: 20 de cadre medicale decedate şi peste 9.000 testate pozitiv. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că vom pierde acest război cu pandemia dacă nu îi apărăm pe cei care au grijă de noi.

Italia îşi caută resursele pentru a rezista încă o zi în iadul pandemiei, cu un total de 6.820 de morți. În mulțimea de veşti negre, apar raze de speranţă: pacientul nr. 1, spitalizat pe 20 februarie la Milano, a fost externat. Şi o bătrânică de 95 de ani i-a venit de hac coronavirusului. Femeia a fost internată într-un spital din MOdena la începutul lunii cu mari probleme respiratorii, iar zilele trecute a plecat vindecată. În spitale, orice loc liber este ocupat. Zilnic apar mii de noi cazuri. Se fac eforturi uriaşe pentru a urgenta deschiderea unui spital de campAnie în Milano. Mai multe hoteluri au fost amenajate temporar pentru a găzdui bolnavi cu simptome uşoare.

Și prințul Charles a fost depistat pozitiv cu Covid-19. Casa Regală britanică a anuntat ca are simptome usoare și că starea generala este buna. Charles, mostenitor al tronului britanic, are 71 de ani. Ducesa de Cornwell a fost si ea testata, dar rezultatul a fost negativ.

În Statele Unite, Donald Trump reevaluează măsurile împotriva epidemiei însă intențiile guvernului sunt neclare. Ca să salveze economia, preşedintele şi-a manifestat intenţia de a păstra graniţele ţării închise, însă tot el dorește ca americanii să revină la lucru peste 15 zile.

Cu aproape 600 de morţi, Statele Unite sunt al treilea focar activ de coronavirus după Italia şi Spania. Peste ocean, evoluţia pandemiei este înfricoşătoare. Autorităţile numără 10 mii de cazuri noi în fiecare zi. Raportat la numărul populaţiei, este de două ori şi jumătate peste China, în momentul critic al epidemiei.

În contextul în care peste două miliarde de oameni din lume sunt supuşi măsurilor de izolare, autorităţile chineze au decis ca - începând de astăzi - locuitorii din Hubei, în centrul Chinei, consideraţi sănătoşi, să poată să se deplaseze liber. Locuitorii din Wuhan, oraşul din epicentrul epidemiei, plasaţi în izolare de la sfârşitul lui ianuarie, urmează să aştepte până pe 8 aprilie acest lucru.

Opinia ta contează. Comentează!