Curte Constituțională a declarat neconstituțională legea care-i conferea limbiii ruse un statut special
Social 21 ianuarie 2021, 19:23 | 1181

Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite în Republica Moldova, care oferă statut special limbii ruse și care a fost votată de coaliția informală PSRM-Șor, a fost declarată astăzi neconstituțională.

Înalta Curte a admis sesizările deputaților Dinu Plângău, Octavian Țâcu și Maria Ciobanu împotriva legii, care îi oferea limbii ruse statut de ”limbă de comunicare interetnică” pe teritoriul Republicii Moldova. Hotărârea Curții Constituționale a fost aprobată cu voturile a patru din cinci judecători. Vladimir Țurcan a avut o opinie separată. Legea, promulgată în decembrie trecut de către președintele de atunci Igor Dodon, prevedea, de exemplu, că toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat trebuie traduse în limba rusă, iar funcționarii ar fi trebuit să dea răspunsuri verbale și în scris, la solicitările cetățenilor, tot în limba rusă. Și procesele de judecată sau audierile ar fi urmat să aibă loc în limba rusă, dacă acest lucru ar fi fost cerut. Înalta Curte a decis însă că documentul este neconstituțional.

Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Președintele Curții Constituționale Domnica Manole a prezentat mai multe argumente juridice care au stat la baza anulării legii votate în luna decembrie trecut de către deputații PSRM-Șor. Printre acestea - faptul că ”tratamentul preferențial al limbii ruse, în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat contravine Constituției”. Domnica Manole a mai notat că limba română este limba oficială, iar Constituția nu conține sintagma de ”limbă de comunicare interetnică”.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Articolul 2 al legii îi conferă limbii ruse un statut privilegiat în raport cu alte limbi ale minorităților etnice în Republica Moldova, statut care nu decurge din Constituție. Așa cum a observat Curtea, din datele colectate în contextul recensământului din 2014, există raioane în care limba ucraineană are o pondere mai mare decât limba rusă."

Înainte de pronunțarea hotărârii, au avut loc dezbateri în cadrul unei ședințe de aproape trei ore. Deputatul Octavian Țâcu a declarat că legea votată în decembrie de deputații PSRM-Șor este un atentat la suveranitatea și independența Republicii Moldova, prin încercarea de a-i conferi, limbii ruse statutul de ”limbă de comunicare interetnică”.

OCTAVIAN ȚÂCU, deputat neafiliat: "Au fost timpuri când limba română a fost vorbită doar atunci când ne plângeam morții și ne cântam doinele, iar în perioada sovietică pentru limba română oamenii au făcut GULAG. Este un silogism din perioada sovietică care făcea din limba rusă - care era o limbă de dominație politică, socială și culturală - o limbă de comunicare între popoarele Uniunii Sovietice. Acest transfer s-a făcut și în cazul Republicii Moldova. Asta este toată șmecheria legii actuale."

VASILE BOLEA, deputat al PSRM: "În mare parte etniile - istoric s-a conturat situația - preferă în comunicare să folosească limba rusă și Dumneavoastră vreți să instituiți o lată realitate în Republica Moldova sau s-o neglijați?"

OCTAVIAN ȚÂCU, deputat neafiliat: "Trebuie să ne întrebăm dacă această lege nu încașcă cuva și drepturile funcționarilor în Republica Moldova, unii dintre care nici măcar nu știu a vorbi și a tapa în limba rusă pentru că noi deja ma trăit într-o altă realitate în ultimii 30 de ani. Cum putem cere unui abslvent de facultate care n-a avut tangență cu limba rusă niciodată să-l obligo să răspundă sau să scrie documentele în limba rusă?"

DINU PLÂNGĂU, deputat al Platformei DA: "Pe adresa Parlamentului au început a parveni deja mai multe plângeri din partea unor angajați care sunt obligați să ia studii de limbă rusă sau să înceapă a li se acorda funcții suplimentare și neprevăzute în obligațiile lor de serviciu, de a traduce acte, în eventualitatea în care această lege va începe a produce efecte juridice."

Ministrul Justiției în exercițiu, Fadei Nagcevschi, a spus că legea contestată, deși are anumite carențe, este una bună, care nu trebuie anulată în întregime.

FADEI NAGACEVSCHI, ministru în exercițiu al Justiției: "Deputații au eșuat să încerce să solicite corectarea unor norme pretins neconstituționale în cadrul procedurilor parlamentare și nici nu au încercat să depună vreun efort în acest sens, eventual să vină cu proiect de lege de rectificare a acestui act legislativ."

După ce Curtea Constituțională a anulat legea privind funcționarea limbilor, Partidul Socialiștilor a remis presei un comunicat, în care afirmă că ”această decizie este motivată politic și nu corespunde cu spiritul statului de drept”. PSRM mai acuză Înalta Curte că ”readuce Republica Moldova în atmosfera de ură interetnică de la sfârșitul anilor '80 - începutul anilor '90”, citat închis.

Opinia ta contează. Comentează!