Uniunea Europeană a ajuns la un acord de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord
Externe 23 martie 2020, 20:52 | 1777

Uniunea Europeană este pregătită să înceapă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, potrivit unui proiect de decizie unanim al celor 27 de ţări membre ale blocului comunitar. Proiectul ar putea fi finalizat săptămâna aceasta.

Albania şi Macedonia de Nord şi-au văzut speranţele spulberate de mai multe ori de-a lungul anilor, după ce Franţa şi Olanda au manifestat scepticism în ceea ce priveşte evoluţia lor în materie de democraţie şi de combatere a corupţiei. Statele din vest erau reticente să accepte noi membri într-o perioadă, în care coeziunea blocului comunitar era deja afectată de Brexit.

Dar Parisul şi Haga şi-au atenuat obiecţiile în ultimele săptămâni, iar procesul s-a accelerat în pofida faptului că Europa a devenit, după China, focarul principal al pandemiei de coronavirus pe plan mondial luna aceasta.

Uniunea Europeană a ajuns la un acord şi se pregăteşte să deschidă negocieri de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, după ce ambele state au demonstrat schimbări radicale din iunie 2018 în lupta cu corupția și o viziune obiectivă în ceea ce privește progresul țărilor.

ANA PISONERO FERNANDEZ, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene

Ambele țări (Albania și Macedonia de Nord) au demonstrat rezultate tangibile și de durată în domenii esențiale, numite de Consiliu, în special în sistemul judecătoresc și legislație. Recomandările Comisiei de a iniția procesele de aderare pentru Albania și Macedonia de Nord rămân valabile.

Grecia era în continuare ostilă, însă surse diplomatice afirmă că Atena a dat undă verde, în acest weekend, după ce a observat că în ultima versiune a documentului a fost introdusă o clauză cu privire la protecţia minorităţilor naţionale în Albania.

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern urmează să se reunească într-un summit - prin videconferinţă - joi, consacrat în mare parte impactului pandemiei noului coronavirus. În cazul în care nu mai există obiecţii, UE urmează să ia decizia extinderii la mijlocul săptămânii. 

Opinia ta contează. Comentează!