Studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice au colectat astăzi bani pentru reabilitarea Sălii Unirii
Social 1 decembrie 2022, 20:06 | 459

Studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice au colectat astăzi bani pentru reabilitarea Sălii Unirii, unde pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu Țara. Inițiativa a fost apreciată de către istoricii de la Chișinău, iar evenimentul a fost sprijinit de către artiști consacrați.

Studenții și profesorii de la Arte și-au propus să readucă la viață sala, în care a fost votat Actul Unirii, recent denumită oficial Sala Unirii. Pentru a aduna fonduri, studenții și-au scos în vânzare lucrările realizate cu migală.

Sala Unirii este un simbol al creativității istorice a basarabenilor, spune istoricul Ion Țurcanu.

ION ȚURCANU, istoric: "Au reușit atunci, în perioada aceea complicată, pe timp de război, să se adune și să decidă soarta acestei părți de teritoriu românesc."

Pentru reabilitarea Sălii Unirii se cer aproximativ 50 de mii de euro.

VICTORIA MELNIC, rector AMTAP: "Noi ne-am propus ca în această campanie să atingem suma de 50 de mii de euro, cam în jur de un milion de lei. Pentru ca să facem reparația cea mai esențială și anumite amenajări, ca să nu degradeze mai departe."

Palatul Sfatului Țării, în care în prezent este amplasat blocul principal de studii al Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice, are mai bine de un secol, fiind un monument de arhitectură și de istorie de mare valoare, datorită Actului Unirii, votat aici pe 27 martie 1918.

Opinia ta contează. Comentează!