Ploaia și temperaturile generoase au bucurat fermierii cu o roadă bogată
Social 29 iulie 2021, 17:43 | 1781

Condițiile meteo favorabile pentru agricultură au determinat, în acest an, creșterea legumelor. Ploaia și temperaturile generoase au bucurat fermierii cu o roadă bogată de roșii și ardei. Însă, dacă nu e una, e alta. Legumicultorii se plâng că, din cauza ofertei excesive pe piață, sunt nevoiți să-și vândă marfa la prețuri mici - mai exact cu 4-5 lei mai ieftin decât anul trecut.

Mariana Nichita vinde roșii crescute în serele din grădina casei de pe la începutul iunie. Roada este una bogată, spune femeia, așa că timp pentru odihnă nu prea a avut.

MARIANA NICHITA, locuitoare a satului Colibași, raionul Cahul: "Timp de două luni s-au cules de două-trei ori pe săptămână, inclusiv, lunea, miercurea, vinerea, câteodată și sâmbăta. - Roada este bună anul acesta? - Foarte bună. Noi suntem mulțumiți. Nu s-au stropit. Au fost crescute foarte natural. Nu s-a dat îngrășăminte la pământ. S-a stropit doar pentru paraziți, până a început să se coacă primul strugure. Sunt foarte bune, gustoase. Sortul respectiv, Sandolini, sunt preferate la piață."

Crește roșii și familia Dolganiuc. Legumele din cele cinci sere le vând la piața din Cahul.

VASILE DOLGANIUC, locuitor al satului Colibași, raionul Cahul: "Este sort franțuzesc. Pentru prima dată l-am luat și suntem mulțumiți. Este transportabil și tare."

De pe o plantă, în acest an, legumicultorii au cules până la cinci kilograme de roșii.

VASILE DOLGANIUC, locuitor al satului Colibași, raionul Cahul: "Sunt vreo trei săptămâni de când culegem. Primul strugure s-a cules. Deja urmează al doilea, al treilea. - De ce este nevoie ca să aveți o roadă bună? - Să fie lucrată la timp."

Se bucură de roadă, dar nu și de prețul din acest an.

VASILE DOLGANIUC, locuitor al satului Colibași, raionul Cahul: "Ultima dată când am fost, am dat cu 8 lei și 50 de bani. Am dat en-gros, nu la kilogram. Prețul de anul acesta nu este așa de mare. Ar trebui măcar un 10 lei să fie. Anul trecut a fost mai bine. Am vândut cu 13-14-15 lei en-gros."

Soții Vasile și Elena Dolganiuc cresc și ardei dulce.

ELENA DOLGANIUC, locuitoare a satului Colibași, raionul Cahul: "Este semănat din februarie și am început a culege de vreo trei săptămâni. Se întreabă pe piață. Suntem și noi mulțumiți, dar și cumpărătorii. Un kilogram este la 10 lei. Este puțin, pentru munca pe care am făcut-o. Anii trecuți prețul a fost mai bun. Am vândut cu 14-15 lei."

Potrivit datelor primăriei Colibași, 70 la sută dintre locuitorii satului se ocupă cu legumicultura.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie