300 de concentratoare de oxigen vor ajunge în spitalele din Republica Moldova începând cu ziua de azi
Social 15 aprilie 2021, 19:58 | 811

În spitalele unde sunt pacienți afectați de COVID în stare gravă și foarte gravă vor fi distribuite 300 de concentratoare de oxigen și consumabile. Sunt lucruri care îi vor ajuta pe medici să salveze vieți omenești, afirmă autoritățile de la Chișinău, care au recepționat o donație în valoare de 250 mii de dolari. Lotul este oferit de Organizația Mondială a Sănătății și Guvernul federal al Germaniei.

ANGELA GANNINGER, ambasadorul Germaniei la Chișinău: "Astăzi vin din nou în fața dvs. și mă bucur să transmit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale un nou lot valoros de echipamente medicale, care va contribui la tratarea persoanelor bolnave de COVID-19. Sunt convinsă că împreună vom reuși să depășim această criză și să revenim la normalitate."

IGOR CUROV, secretar de stat al Ministerului Sănătății: "Concentratoarele de oxigen vor permite pacientului să nu mai ajungă până la terapie intensivă, fiind un alt nivel de calitate în tratarea infecției cu COVID-19."

Republica Moldova are încă nevoie de mult sprijin în combaterea pandemiei, afirmă reprezentatul Organizației Națiunilor Unite.

SIMON SPRINGETT, coordonatorul rezident al Organizației Națiunilor Unite: "Fără această asistență din partea Germaniei ar fi mult mai dificil pentru reprezentanții Ministerului Sănătății să ofere sprijinul necesar instituțiilor medicale din Republica Moldova. Observăm o tendință pozitivă în ceea ce privește numărul de cazuri de infectare cu COVID, dar vreau să transmit acest mesaj că trebuie să fim foarte atenți și precauți, pentru că pandemia nu s-a terminat. În afară de toate măsurile de sănătate publică, care sunt implementate deja mai bine de un an, vaccinarea reprezintă încă un rol foarte important."

De la începutul pandemiei, accesul la resursele de oxigen a fost o provocare pentru țările cu venituri mici, a remarcat reprezentatul Organizației Mondiale a Sănătății.

IGOR POKANEVYCH, reprezentatul OMS în Republica Moldova: "COVID-19 a pus o presiune mare pe sistemul medical, mai multe spitale s-au confruntat cu situația în care epuizau toate resursele de oxigen și din această cauză nu puteau fi prevenite un șir de decese, astfel ducând la o rată mai mare de persoane spitalizate și care duceau lipsă de aceste resurse importante pentru viață. Până acum, mai multe spitale din diverse țări se confruntă cu problema accesului limitat la resursele de oxigen din mai multe motive, inclusiv din cauza costurilor sau a infrastructurii."

SERGIU GLADUN, directorul Institutul Mamei și al Copilului: "Sunt sigur că acest ajutor va salva viețile pacienților care sunt spitalizați în instituțiile medicale din Republica Moldova, inclusiv și la Institutul Mamei și al Copilului unde sunt reprofilate trei secții pentru copii, pentru gravide, lăuze, unde ajung pacienți cu forme ușoare și extrem de grave."

Cele mai multe concentratoarele de oxigen, 22, vor ajunge la Institutul de Medicină Urgentă. Câte 21 vor ajunge la Spitalul clinic ”Timofei Moșneaga” și la Spitalul de psihiatrie din Bălți. 20 de instalații vor fi repartizate spitalelor din regiunea transnistreană.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie