Specialiștii spun că nu există motive de îngrijorare după explozia din 20 iulie curent, de la uzina chimică din orașul Rovno
Social 22 iulie 2021, 19:40 | 1145

În Republica Moldova nu au fost depistate depășiri esențiale ale concentrației de poluanți în aerul atmosferic. Precizarea a fost făcută de Agenția de Mediu, după ce în spațiul public au apărut informații despre posibilele ploi acide în urma exploziei la uzina chimică din Ucraina, de acum două zile.

Potrivit unui comunicat emis de Agenția de Mediu, laboratorul pentru calitatea aerului din cadrul instituției efectuează zilnic activitatea de prelevare și analiză a mostrelor de aer atmosferic de la șase posturi staționare de observații din municipiul Chișinău, în baza a opt indicatori, și de la două posturi din municipiul Bălți, în baza la șase indicatori.

Potrivit buletinelor zilnice privind poluarea și prognoza poluării aerului atmosferic în municipiul Chișinău și Bălți, nu s-au identificat depășiri esențiale a concentrațiilor maxime admisibile a poluanților în aerul atmosferic. În perioada 19-22 iulie în municipiile Chișinău și Bălți, nivelul poluării aerului, conform evaluării indicilor calității aerului atmosferic s-a constatat ca redus. În context, specialiștii spun că nu există motive de îngrijorare după explozia din 20 iulie curent, de la uzina chimică din orașul Rovno, Ucraina.

Meteorologii din Ucraina au prognozat ploi acide, după ce la uzina chimică s-a produs o explozie. În urma deflagrației, pe cer a fost vizibil un nor mare de smog portocaliu, iar particulele de oxid de azot au ajuns în aer. Uzina producea îngrășăminte cu azot mineral, oxigen tehnic, dioxid de carbon lichid și gheață uscată.

Opinia ta contează. Comentează!