CSP începe mâine să examineze dosarele candidaţilor pentru şefia Procuraturii
Social 19 noiembrie 2019, 20:40 | 1921

Consiliul Superior al Procurorilor urmeaza sa examineze, incepand de maine, dosarele celor patru candidati pentru functia de procuror general, selectati anterior de o comisie a Ministerului Justitiei. Subiectul urma sa fie discutat astazi, dar a fost amanat. In schimb, CSP a aprobat un nou regulament cu privire la modul de organizare, desfasurare si evaluare a rezultatelor concursului de selectare a candidatului pentru sefia Procuraturii Generale.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au votat și mecanismul de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general.

Cei patru candidați vor trebui să anexeze mai multe certificate la dosarele lor, care urmează să fie examinate de CSP.

Astfel, CSP are la dispoziție zece zile lucrătoare pentru a alege un singur candidat pentru funcția de procuror general. Mai apoi, el va fi prezentat șefului statului, Igor Dodon, care ar urma să îl desemneze. Cei patru candidați rămași în concurs, dintre cei 16 admiși, sunt: Oleg Crâșmaru, ofițer superior de urmărire penală la Centrul Național Anticorupție, Vladislav Gribincea, avocat și președinte al Centrului de Resurse Juridice, Veaceslav Soltan, șef de secție în cadrul Procuraturii Generale, și Alexandr Stoianoglo, avocat, fost adjunct al procurorului general și fost deputat din partea Partidului Democrat. Precedentul ministru al Justiției, Olesea Stamate, a anulat pe 6 noiembrie rezultatul concursului din motiv că membrii comisiei, în lipsa informațiilor complete, nu au putut face o evaluare minuțioasă a integrității candidaților, dar și pentru că cel puțin unul dintre membrii structurii ar fi fost neobiectiv. Ulterior, premierul de atunci, Maia Sandu, și-a anunțat asumarea răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii în privința alegerii procurorului general, ceea ce a dus într-un final la căderea Guvernului Sandu. Iar noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a hotărât să transmită Consiliului Superior al Procurorilor lista celor patru candidați selectați de comisia instituită de fosta componență a Ministerului Justiției. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie