Image-Description
Dungaciu: „Pentru SUA, Moldova lui Plahotniuc a ajuns în urma Belarusului; Jocul la două capete nu a convins pe nimeni”
Politic 30 octombrie 2018, 14:30 | 2402

„A patra cale” a guvernării de la Chișinău nu a convins pe nimeni, iar jocul la două capete al regimului controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc este evident la Washington, unde „voltele strategice” ale Chișinăului au stârnit cel puțin neîncredere. Astfel comentează ultimele evoluții politice de la noi din țară expertul român Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Pentru americani, strategic vorbind, Republica Moldova a ajuns în urma Belarusului, afirmă Dan Dungaciu, referindu-se la declarațiile adjunctului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, făcute acum două săptămâni, în cadrul Atlantic Council.

„Să trecem la al doilea partener „strategic” al României, în legătură cu care nu mai avem vreun temei pentru așa ceva, respectiv Republica Moldova. Un vecin care tocmai a renunțat oficial să mai fie „pro-european”, refuză să voteze în Constituție „limba română” și a trecut explicit la a… „patra cale”, pro-Moldova. Moldova este și ea menționată o singură dată în discursul Adjunctului Secretarului de Stat, la fel precum Ungaria, într-o referință de acum 27 de ani, de când își obținea independența. Dar prezentul este și el dureros marcat de fotografia pe care o face Wess Mitchell. Chișinăul este în poză, într-un fel special. Fără să facă evident o aluzie la așa ceva, discursul oficialului american traduce perfect valențele și consecințele strategice ale trecerii recente a Chișinăului la a patra cale, adică nici spre Est, nici spre Vest, nici Unire cu România, ci… „pro-Moldova”! După cum am mai discutat în aceste pagini, Chișinăul a decis să devină „pro-Moldova”, să nu mai discute sau să își propună integrarea europeană sau orice altă apropiere formală de Vest”, scrie expertul de la București, într-o analiză publicată pe larics.ro.

Consecințele strategice au fost și sunt evidente la Washington și ele au fost exprimate de Wess Mitchell sub forma unei ignorări care nu face decât să sugereze că în America voltele strategice ale Chișinăul au stârnit cel puțin neîncredere, comentează Dungaciu, referindu-se la următorul pasaj din discursul oficialului american: „Astăzi este suveranitatea națională și integritatea teritorială a statelor de frontieră ca Ucraina, Georgia sau chiar Belarus care oferă cel mai sigur bastion împotriva neo-imperialismului rusesc”.

„Ignorarea RM și neincluderea ei în seria deja consacrată (Ucraian-Moldova-Georgia) este un semn care nu poate să scape. Mai mult, așezarea Belarusului pe un loc mai important decât al RM în ceea ce privește implicațiile strategice și atitudinea față de Rusia este un eveniment în premieră în ultima perioadă și trebuie consemnat ca atare. Jocul la două capete al Chișinăului nu a convins, de fapt, pe nimeni, iar faptul că Belarusului lui Lukasenko este invocat în detrimentul Republicii Moldova a lui Plahotniuc este un lucru în premieră. (...) Prin urmare trebuie consemnat faptul: Republica Moldova devine, practic, irelevantă strategic pentru America, un actor pe care nu te poți baza, care nu mai contează. La limită, asta însemnă că te și poți dispensa, oricând de el”, a punctat Dan Dungaciu.

Opinia ta contează. Comentează!