Poluarea din SUA ajunge în Europa
Externe 17 septembrie 2020, 16:19 | 675

Locuitorii din Oregon, California şi Washington respiră cel mai toxic aer de pe planetă. Nivelul de monoxid de carbon din atmosferă este de zece ori peste limita normală. Vestea proastă este că particulele dăunătoare au traversat și oceanul, până în Europa. Poluarea poate crește șansele infectării cu Covid, iar locuitorii zonelor afectate au un motiv în plus să poarte măști.

De la începutul anului, incendiile din Statele Unite au ars peste 1 milion 200 de hectare de vegetaţie. Mai grav este însă că fumul toxic a fost purtat de vânt până pe coasta de Est a Statelor Unite, traversând Oceanul Atlantic până în Europa.

În Oregon, zece la sută dintre cei care au ajuns în ultimele zile la camera de gardă aveau probleme de respiratorii provocate de fumul dens. Printre simptome se numără ochii roşi, dureri de gât, tuse sau dureri în piept.

Locuitorii sunt îndemnaţi să nu iasă din case şi să îşi închidă geamurile şi uşile. Nu toţi urmează însă recomandările autorităţilor.

Într-un briefing, guvernatorul statului California, Gavin Newsom, l-a îndemnat pe preşedintele Donald Trump să recunoască faptul că schimbările climatice şi nu doar gestionarea pădurilor constituie un factor cheie în provocarea incendiilor. Oficialul a subliniat necesitatea de a „colabora cu această ştiinţă”. Trump i-a luat în derâdere pe activiştii de mediu, calificându-i ca alarmişti. De la începutul anului, incendiile din Statele Unite au ars peste 1 milion 200 de hectare de vegetaţie. O suprafaţă record. Mai grav este însă că oraşe întregi au fost arse din temelie. Oamenii au privit neputincioşi cum casele lor sunt tranformate în ruine. În total, peste patru mii de clădiri au fost distruse de incendiile istorice din vestul Statelor Unite.

Opinia ta contează. Comentează!