Noul vaccin dezvoltat de specialiștii din Statele Unite a declanșat un răspuns imun cu efecte secundare uşoare - oboseală, frisoane, dureri de cap, dureri musculare sau dureri la locul injecţiei. Rezultatele parţiale au fost anunţate în luna mai, dar oamenii de ştiinţă au aşteptat să vadă mai multe date, inclusiv dacă vaccinul a dus la apariţia unor anticorpi capabili să neutralizeze virusul.

Săptămâna aceasta a început o nouă fază de testare, pe un grup de 30 de mii de persoane, pentru a verifica dacă vaccinul este eficient şi sigur pentru oameni. Jumătate dintre ei va primi o doză de 100 de micrograme. Ceilalţi vor primi un placebo.

Scopul acestui prim test va fi de a preveni orice simptom al COVID-19. Obiectivele secundare includ prevenirea infectării cu SARS-CoV-2. Deşi peste jumătate dintre participanţi au prezentat reacţii adverse, specialiştii nu sunt îngrijoraţi de acestea şi spun că sunt destul de frecvente şi în cazul altor vaccinuri. Până în acest moment, în lume, peste 13 milioane de oameni s-au infectat cu noul virus, 580 de mii au murit iar aproape 8 milioane s-au tratat.