Ștefan Gațcan părăsește PSRM și aderă la Pro Moldova
Politic 30 iunie 2020, 20:03 | 1807

Coaliția puterii, PSRM-PD, slăbește. După ce PD-ul a rămas fără unii deputați, care au aderat la grupul ”Pro Moldova”, astăzi și fracțiunea PSRM-ului a fost părăsită, pentru prima oară, de către un ales. Vorbim despre Ștefan Gațcan, care a anunțat că aderă și el la grupul condus de Andrian Candu. Socialiștii îi cer lui Gațcan să-și depună mandatul și vorbesc de ”prostituție politică”. Într-o reacție pentru presă, Ștefan Gațcan a declarat că decizia sa „nu este influenţată de nimeni”.

Medicul Ștefan Gațcan, care acum trei luni a câștigat alegerile în circumscripția Hâncești, reprezentând PSRM, a declarat că în plină pandemie a constatat ”o lipsă totală de progres și de măsuri eficiente pentru salvarea sistemului medical, iar vocile multor specialiști veritabili nu sunt auzite”.

ȘTEFAN GAȚCAN, deputat: Echipa Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a avut o șansă unică de a rezolva problemele oamenilor și a salva țara din criza în care s-a pomenit, dar, din păcate, luptele politice interminabile, gravele greșeli de management, deciziile neprofesioniste, lipsa de curaj și chiar admiterea de falsuri în gestionarea crizei COVID-19 m-au determinat să mă detașez de aceste acțiuni care depășesc interesele cetățenilor și ale statului.

În consecință, Ștefan Gațcan anunță că se alătură grupului parlamentar „Pro Moldova”. Foștii colegi socialiști critică vehement gestul și îi cer lui Gațcan să-și depună mandatul.

VLAD BATRÂNCEA, deputat al PSRM: Atunci când v-am înaintat pe Dumneavoastră și am făcut în locul Dumneavoastră campanie electorală, am vorbit că Parlamentul Republicii Moldova are nevoie de un medic competent. Nu a fost vorba că Parlamentul are nevoie de încă o prostituată politică care pentru o sumă de un milion sau două de dolari este gata să vândă și propria mamă.

Vlad Batrâncea a mai declarat că formațiunea sa va face tot posibilul ca Parlamentul actual să fie dizolvat și va exercita presiuni asupra instituțiilor de drept pentru ca dosarele pornite pe fapte de ”corupție politică” să ajungă în instanță. Batrâncea a spus că ”tranzacția financiară” pentru aderarea lui Gațcan la grupul Candu a fost intermediată de către deputatul Sergiu Sârbu. În replică, acesta declară că socialiștii vor răspunde pentru defăimare.

Și Ștefan Gațcan respinge acuzațiile socialiștilor.

ȘTEFAN GAȚCAN, deputat: Decizia mea de a părăsi Partidul Socialiștilor și a adera la grupul parlamentar ”Pro Moldova” este o decizie a mea, personală. Nu este influențată de nimeni și este o decizie care este motivată din punct de vedere a situației care există azi în societatea noastră.

După plecarea lui Ștefan Gațcan la ”Pro Moldova”, coaliția PSRM-PD numără acum doar 49 de deputați. O majoritate nu este posibilă nici cu votul deputatului independent, Alexandru Oleinic. Precizăm că Gațcan a avut o întrevedere cu Igor Dodon în data de 5 iunie. Potrivit unui comunicat remis atunci de Președinție, ”cei doi au vorbit despre situația epidemiologică din țară, iar Ștefan Gațcan a apreciat acțiunile întreprinse de actuala guvernare”. 

Opinia ta contează. Comentează!