Medicii de familie și asistenții lor sunt acum în zona de risc
Social 26 martie 2020, 21:12 | 1411

Medicii de familie si asistentii lor sunt acum in zona de risc. Ei monitorizeaza persoanele aflate in carantina si au inteles un lucru: unii nu percep gravitatea problemei si ignora regulile impuse. Echipa noastra de filmare a mers in doua sate sa vada cum se descurca personalul medical si daca are la indemana minimul necesar pentru a lupta cu virusul.

Pe Neli Boico am surprins-o in acțiune. Medicul de familie a mers prin sat ca să-i verifice pe pacienții aflați în carantină. Bărbatul este șofer de tir și a revenit recent. Chiar dacă are mască, medicul e precaut: se ține la distanță.

Și în această casă stă izolat un bărbat, întors recent din România.

Astfel de verificări au loc o dată în săptămână. În rest, ca să fie la curent cu starea de sănătatea a persoanelor revenite din zone de risc, medicul ține legătura cu ei prin telefon. Totuși, chiar și supravegheați, unii încalcă regimul de izolare.

Punctul medical este aprovizionat săptămânal cu măști, mănuși și dezinfectante. Fiecare dintre cei șase angajați a primit câte un costum de protecție de unică folosință, pe care însă nu se grăbesc să-l folosească, chiar și atunci când patrulează satul sau se duc la pacient acasă.

Din Suruceni am mers în alt sat, încă neatins de virus.

Nu se știe dacă măsurile primarului și-au făcut efectul, sau dacă însăși localnicii s-au încuiat în case din frica contaminării. Cert este că am găsit satul pustiu, ca într-un film de groază. Niciun om, nici la poștă, nici la primărie. Singura persoană pe care am întâlnit-o a fost asistenta medicală, Inga Metric. La intrarea în punctul medical, femeia a insistat să ne dezinfectăm mâinile și să îmbrăcăm mânuși. Mai au multe, spune ea.

Localnicii sunt responsabili, dar și lume e puțină. Mulți s-au dus în lumea celor drepți, iar casele au rămas pustii, spune asistenta.

În Republica Moldova sunt aproximativ 28 de mii 500 de persoane monitorizate la domiciliu de către medicii de familie. 

Opinia ta contează. Comentează!