Mihail Aizin a fost decorat de Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii
Social 21 septembrie 2020, 17:54 | 2643

Controversatul om de afaceri, Mihail Aizin, poreclit ”Kitaeț”, cunoscut în anii '90 ca lider al unui grup criminal organizat, a fost decorat de președintele Igor Dodon cu ordinul ”Gloria Muncii”. Presa a scris anterior că Aizin s-ar fi aflat în spatele unor atacuri raider ce au vizat preluarea unor mari companii din Republica Moldova. Anticorupție.md scrie că Mihail Aizin ar fi fost un apropiat al lui Valeri Rotari, alias „Zelionîi” - un lider al lumii criminale, împușcat în 1999. Ordinul „Gloria Muncii” se conferă pentru rezultate excepționale în muncă.

Într-un comunicat plasat pe site-ul Președinției se arată că ”au fost decorați cu ordine și medalii cetățeni care activează în diverse domenii și care pe parcursul anilor s-au remarcat prin muncă îndelungată și asiduă”.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: "Vreau să vă felicit cu ocazia înmânării distincțiilor de stat. Cum se spune îl limba rusă ”există așa o profesia de a apăra patria”. Aici sunt militari, foști militari, veterani... Aici sunt reprezentanți ai Serviciului Vamal, ai Centrului Național, Anticorupție, sunt reprezentanți ai celor care asigură ordinea și dreptatea în activitatea sa profesională."

Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, spune că prin gestul său de a-l decora pe Mihail Aizin cu ordinul Gloria Muncii, ”Igor Dodon își bate joc și de statul Republica Moldova și de fiecare cetățean în parte”.

Chiril Moțpan, deputat al Platformei DA: "Igor Dodon aruncă medalii, ordine și privilegii în stânga și în dreapta, chiar mai mult decât făceau alții înaintea lui. Dar nu o face din vanitate, cum o făceau predecesorii lui, dar dintr-un calcul: vrea să obțină susținerea celor pe care îi decorează. Vrea să-i oblige la ceva în răspuns."

sursa: facebook

Solicitată pentru o reacție, instituția prezidențială ne-a comunicat că Igor Dodon nu cunoaște cine este Mihail Aizin.

REACȚIA PREȘEDINȚIEI: "Distincțiile de stat se oferă conform selecțiilor și propunerilor făcute de diverse comisii. Președintele nu cunoaște toate persoanele recomandate. Nu cunoaște nici această persoană, pentru a se expune în privința sa. Igor Dodon se va informa în privința acestui caz separat."

Mihail Aizin, alias ”Kitaeț”, și fratele său, Oleg Aizin, alias ”Mao”, s-au aflat în anii '90 la evidența poliției drept conducători ai unui grup criminal organizat, cunoscut ca și ”gruparea evreiască”, notează Anticorupție.md. Mihail Aizin a fost un apropiat al lui Valeri Rotari, poreclit ”Zelionîi”, un lider al lumii interlope în anii '90, împușcat în 1999. În prezent, Mihail Aizin este fondatorul sau cofondatorul a 14 întreprinderi pe teritoriul Republicii Moldova și beneficiarul unui mare lanț de supermarkete. Aizin ar mai controla și alte afaceri, cum ar fi piața de pe strada Calea Basarabiei din Chișinău.

Nu este prima dată când președintele Dodon semnează un act prezidențial fără a-i cunoaște esența. În aprilie 2018, sub regimul Plahotniuc, el a promulgat, fără obiecții, legea care prevedea transmisterea terenului de 70 de hectare pentru „Arena Chisinau”. Apoi s-a revoltat că, din bugetul de stat, vor fi alocați peste 200 de milioane de lei pentru construcția arenei. Peste câteva luni, în octombrie 2018, Igor Dodon a legalizat business-ul cu produse petroliere în regim duty-free, iar după ce a izbucnit scandalul, a spus că nici nu a știut că și-a pus semnătura pe un astfel de proiect legislativ ce favoriza contrabanda.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: "Eu nu am văzut acest proiect de lege. Voi verifica. La prima ce aud acuma - este un subiect foarte suspect, pentru că aceasta ar da posibilitate de contrabandă. "

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie