Jurnal TV a recepționat mai multe mesaje din stânga Nistrului privind intențiile de corupere electorală
Social 30 octombrie 2020, 17:38 | 11664

Jurnal TV a recepționat mai multe mesaje din stânga Nistrului, în care se arată că angajații holding-ului Sheriff, dar și rudele lor, ar fi fost instruiți cum să meargă la secțiile de votare din dreapta Nistrului, să voteze și cum să fie ”remunerați” la revenire cu sume între 400 de lei și 50 de dolari, plus cheltuielile pentru combustibil. Drept confirmare trebuie să fie ștampila ”votat” din pașapoarte. Subiectul a fost discutat și în cadrul emisiunii ”Cabinetul din Umbră”.

VITALIE CĂLUGĂREANU, moderatorul emisiunii ”Cabinetul din Umbră”: "Semnalele pe care le avem noi... inclusiv azi la Jurnal TV am primit semnale din partea oamenilor că ceva se pregătește și se vorbește deja despre sume concrete care s-ar vehicula în partea cealaltă de Nistru. E vorba de 30 de dolari și de 50 de dolari, în unele regiuni, pentru a aduce acești oameni. Cum ne protejăm?"

VLADIMIR BOLEA, deputat al PAS: "Noi o să vedem probabil un număr impresionant de mașini cu câte cinci persoane care vor veni să voteze, un număr impresionant de mașini, pentru că nu sunt interzise. În afară de aceasta, sunt foarte multe secții din cele 42 care sunt foarte aproape de hotarul cu zona ocupată - 500 de metri, 600 de metri. Adică nimeni nu te încurcă să aduci cu autobuzul oameni până în zona care o controlezi, îi dai jos, mai departe ei se duc pe jos, vin înapoi, îți demonstrează că el a votat și îi dai cei 700 de lei despre care se vorbește."

DINU PLÂNGĂU, deputat al Platformei DA: "Dreptul la vot îl au toți cetățenii Republicii Moldova. Problema cu care ne confruntăm noi, cu cetățenii care vin din regiunea respectivă să voteze, este corupția electorală, iar acest fenomen noi trebuie să-l contracarăm. Avem legislație care trebuie să fie pusă în aplicare.Și evident aici avem o bănuială rezonabilă că Poliția în anumite cazuri mai sensibile nu va acționa șa acum trebui să acționeze."

De notat că în alte mesaje pe care le-am primit se vorbește că nu doar angajații holding-ului Sheriff, dar și alți angajați ai regimului separatist sunt îndemnați să-și vândă voturile. Noi l-am întrebat astăzi pe președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, dacă a vorbit cu reprezentații SIS și ai Ministerului de Interne despre prevenirea fraudării alegerilor. Dorin Cimil ne-a răspuns că vor fi luate măsurile necesare.

DORIN CIMIL, președintele CEC: "- Vreau să vă spun că deja se întreprind măsuri concrete pentru a preveni riscurile despre care ați vorbit, despre tentative de organizare a alegătorilor către secțiile de votare. Au fost create și celule de reacție la minister și în cadrul serviciilor ANTA pentru a opri acele mijloace de transport care vor depăși capacitatea de opt persoane, pentru a veni la vot.- Ce se va întâmpla în cazul în care nu vom vedea autobuze și microbuze, ci autoturisme cu 4-5 pasageri? - Este interzisă și transportarea alegătorilor în interesul unui concurent electoral sau determinați de un concurent electoral. Dacă analizați textul hotărârii CEC din 20 octombrie veți vedea și asemenea interdicție. Se vor lua măsurile necesare în sensul curmării sau documentării cazurilor date."

Dorin Cimil a mai spus că dacă vor fi documentate multe cazuri de transportare organizată a alegătorilor și de corupere electorală, Curtea Constituțională va putea să decidă invalidarea alegerilor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie