Întârzirea vaccinului anti-COVID în țara noastră va determina extinderea termenelor de desfășurare a campaniei de vaccinare
Social 25 februarie 2021, 19:23 | 1391

Numărul celor infectați cu noul coronavirus crește, dar Republica Moldova nu are încă vaccinul, pe care lumea îl așteaptă. Când va fi, nu se știe. Autoritățile explică prin deficitul vaccinului pe piața internațională. Până se vor clarifica lucrurile, Guvernul de la București trimite la Chișinău 20 de mii de doze de vaccin, suficiente pentru a imuniza tot personalul medical. Dacă unii cetățeni așteaptă să fie vaccinați cât mai repede, alții încă stau pe gânduri.

CRISTINA STRATULAT, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: "Urmează în următoarele zile să fie semnat memorandumul, asta e acordul de donare a acestor vaccinuri, care vor veni în loturi. Deja partea legală din partea României ce ține de aprobarea la nivel de Guvern sau legislativ și, probabil, într-o săptămână deja vor fi."

Întârzierea vaccinului va determina autoritățile să revadă termenii anunțați anterior pentru începerea campaniei de vaccinare. Potrivit specialiștilor, doar 30 la sută din populație intenționează să se vaccineze. Oamenii continuă să aibă păreri împărțite privind eficiența și necesitatea vaccinării pentru depășirea pandemiei de COVID-19.

Specialiștii au și argumente pentru rata redusă a persoanelor care intenționează să se vaccineze împotriva COVID-19.

ALEXEI CEBAN, medic epidemiolog ANSP: "Atunci când informezi populația, gradul de acceptabilitate crește. Desigur, când va veni și vaccinul, deoarece ne aflăm în această perioadă incertă, când nu avem depozitat vaccinul și creează mai multe dificultăți. Sperăm că atunci când vaccinul va fi în țară, acest grad va crește."

După ce Guvernul României a aprobat Ordonanța de urgență prin care ne oferă 20 de mii de doze de vaccin împotriva COVID, ceea ce constituie prima tranșă din cele 200 de mii de doze de vaccin promise de România, și Lituania a anunat că ne dă o mână de ajutor. După ce anterior ne-a transmis echipamente de protecție pentru sistemuli medical, în valoare de 20 de mii de euro, Lituania este dispusă să ne ofere și vaccinuri împotriva COVID-19. Anunțul a fost făcut de ministrul de externe al Lituaniei, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. După ce va vaccina 20% din populație cu vaccinul oferit gratis prin intermediul platformei COVAX, Republica Moldova ar urma să procure la un preț redus vaccinuri pentru încă 30 % in populație. Specialiștii în sănătate anunțau, anterior, că pentru a depăși pandemia de COVID-19, ar trebui să se vaccineze 70 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie