Ceban și Năstase, în turul doi
Politic 21 mai 2018, 19:22 | 5157

Ion Ceban şi Andrei Năstase se vor confrunta în turul doi al alegerilor pentru municipiul Chișinău. Asta arată datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, potrivit căreia, candidatul socialiștilor a obținut 40,97 la sută din sufragii, iar candidatul unic al forțelor anitoligarhice și proeuropene - 32,12 la sută din voturi. Ambii concurenți au susținut aseară, după închiderea secțiilor de votare, conferințe de presă, în care le-au mulțumit cetățenilor pentru sprijin.

Andrei Năstase, candidatul unic al Platformei Demnitate și Adevăr, Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Liberal Democrat din Moldova, a ieșit în fața presei alături de președinta PAS, Maia Sandu. Aceștia le-au mulțumit locuitorilor municipiului Chișinău, pentru faptul că au ieșit la vot.

A susținut o conferință de presă și candidatul socialiștilor, Ion Ceban.

În același timp, Ceban a lansat o propunere către Andrei Năstase.

Potrivit datelor preliminare, 225.919 oameni au participat ieri la votare în municipiul Chișinău. Pe locul trei, după Ion Ceban și Andrei Năstase s-a clasat Silvia Radu cu 17,65 la sută din sufragii. Valeriu Munteanu a acumulat 3,61 la sută din voturi, Constantin Codreanu - 4,55 la sută, iar restul candidaților au acumulat mai puțin de unu la sută. Procedural, Comisia Electorală Centrală urmează să publice rezultatele definitive. Turul doi al alegerilor locale pentru Chișinău va avea loc pe 3 iunie. Potrivit legii, la al doilea tur de scrutin se consideră învingător candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor, care au votat. În caz de paritate de voturi, se consideră câștigător cel, care a obţinut un număr mai mare de voturi în primul tur.

Andrei Năstase s-a născut în satul Mândrești, raionul Telenești. Avocat de profesie, el a demascat mai multe scheme de corupție în cazuri răsunătoare de interes public. În 2015 a participat la înființarea Platformei Civice Demnitate și Adevăr și este unul din liderii mișcării protestatare din Republica Moldova.

În același an a fost ales președinte al Biroului Executiv al Grupului de Inițiativă, constituit în vederea organizării referendumului republican de modificare a Constituției sub aspectul alegerii și demiterii directe a președintelui de către popor, limitarea imunității parlamentare și a numărului de deputați de la 101 la 71.

În decembrie 2015 a fost ales președinte al formațiunii politice Platforma Demnitate și Adevăr, ideea fondării unui partid fiind votată de către oamenii care au participat la proteste. Andrei Năstase este căsătorit și are trei copii.

Ion Ceban s-a născut la Chișinău. Este membru al Comitetului executiv politic al Partidului Socialiștilor și consilier municipal. Înainte de a ajunge la socialiști, a fost membru al Partidului Comuniștilor. În perioada guvernării comuniste a fost ministru adjunct al Educației. Ulterior, a fost deputat. Ion Ceban este căsătorit și are doi copii.

Opinia ta contează. Comentează!