Numărul angajaților din sistemul medical infectați cu COVID-19 s-a redus cu 75% după demararea campaniei de vaccinare
Social 13 aprilie 2021, 15:21 | 1956

Numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19 a scăzut cu 75 la sută de la demararea campaniei de vaccinare în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de gestionarii procesului de vaccinare în cadrul unei conferințe de presă. Autoritățile ne asigură că nu a fost înregistrat niciun caz de reacții severe sau tromboze urmare a administrării vaccinului anti-COVID. Responsabilii au evitat să comenteze controversele privind vaccinul chinezesc CoronaVac și nu au oferit detalii despre negocierile privind achiziționarea acestuia.

ALEXEI CEBAN, medic epidemiolog ANSP: "Dacă, în medie, pe săptămână, proporția lucrătorilor medicali infectați din totalul de cazuri noi constituia 12%, în ultimele săptămâni de la inițierea campaniei de vaccinare, aceasta a scăzut la 3%, astfel, că scăderea morbidității în rândul lucrătorilor medicali este de 75 la sută."

Responsabilii de campania de vaccinare au evitat să ofere detalii despre negocierile directe care au loc cu producătorul SINOVAC, invocând că acest lucru este secret.

IGOR CUROV, secretar de stat al Ministerului Sănătății: "Acum suntem în perioada de negociere a contractului, unde unele poziții noi nu le putem divulga, adică informația referitoare la preț, cantitatea va fi discutată în funcție de disponibilitatea părții chineze."

”Vaccinurile chineze nu au rate de protecție foarte mari”, declarația îi aparține directorului Centrului pentru Controlul Bolilor din China. Întrebați ce ar determina autoritățile de la Chișinău să procure un vaccin a cărui eficiență nu este stabilită, care nu este autorizat la nivel internațional și nici național, responsabilii din sănătate nu ne-au putut explica.

IGOR CUROV, secretar de Stat al Ministerului Sănătății: "Colegii noștri din Comitetul Național se bazează pe dovezi ce țin de studii clinice, o afirmație a unui reprezentant din China, nu este o dovadă a ineficienței vaccinului „SinoVac”."

ALEXEI CEBAN, medic epidemiolog ANSP: "Haideți următoarea întrebare colegi. Vă rog foarte mult dacă putem să păstrăm colegialitatea și să acordăm câte două întrebări. Mulțumesc."

Autoritățile susțin că abateri în procesul de vaccinare nu au fost raportate, iar instituțiile care au admis încălcări în ordinea vaccinării s-au ales doar cu atenționări.

IGOR CUROV, secretar de stat al Ministerului Sănătății: "Absolut fiecare conducător a instituției medico-sanitare a fost atenționat de Ministerul Sănătății despre necesitatea respectării stricte a Planului național de imunizare."

ALEXEI CEBAN, medic epidemiolog ANSP: "Când vorbim despre atenționări, ne referim la o atenționare dură a acestor persoane, au fost incluse toate echipele de coordonare a procesului de vaccinare, ca astfel de abateri să nu fie. Iar registrul electronic ne permite aceste pârghii de monitorizare."

În ceea ce privește livrarea a 182 de mii de doze de vaccin Sputnik V, pe care Federația Rusă a anunțat săptămâna trecută că le va dona Moldovei, autoritățile anunță că sunt în proces de negociere a modului de transportare a acestora. Vaccinurile Pfizer au fost epuizate în proporție de 99 la sută, AstraZeneca -73 la sută, iar Siopharm -70%. Până la sfârșitul lunii aprilie, în Republica Moldova urmează să ajungă alte 48 mii de doze de AstraZeneca, livrate pe platforma COVAX. Acoperirea vaccinală a populației este, momentan, de 2%, ceea ce înseamnă peste 68 de mii de persoane imunizate. Din acest număr, 60 la sută reprezintă lucrătorii medicali, 30% sunt beneficiari ai centrelor de plasament și 24 la sută sunt dascăli. Astăzi, a demarat vaccinarea cu a doua doză de Pfizer, o cantitate de 12.282 de doze fiind distribuită centrelor de vaccinare. După vaccinare, 210 persoane au fost testate pozitiv cu COVID.

Opinia ta contează. Comentează!