În stradă, pentru apărarea justiției
Externe 4 iulie 2018, 14:29 | 1913

În ciuda numeroaselor avertismente și a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, în Polonia a intrat în vigoare controversata reformă a justiției, care prevede sporirea controlului executivului asupra sistemului judiciar. Zeci de magistrați, dar și mii de oameni de rând au ieșit în fața Curții Supreme de la Varșovia pentru a protesta față de noua lege, despre care criticii spun că pune în pericol statul de drept și independența judiciară.

Promulgată în decembrie de către preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, noua lege schimbă regulile de funcționare a Curții Supreme de Justiție. Mai exact, 40 la sută dintre magistrații acesteia sunt forțați să renunțe la activitate. Asta pentru că documentul reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani.

Măsura este aplicată și în cazul preşedintei Curţii Supreme de Justiție. Mandatul de şase ani al acesteia se va încheia prematur. Șefa CSJ de la Varșovia a refuzat însă să se conformeze noii legi. Împreună cu susținătorii săi, ea și-a făcut apariția la birou ca într-o zi obișnuită de muncă, declarând că vrea să protejeze statul de drept.

În apărarea independenței justiției din Polonia, mai mulți magistrați, dar și mii de oameni de rând au ieșit în stradă. Manifestanții s-au adunat în fața Curții Supreme, unde au scandat: “Tribunale libere!” şi “Jos dictatura!”, pentru a-i susţine pe judecătorii contestatari. Așa-numita reformă impusă de conservatorii partidului de guvernământ este percepută atât de opoziție, cât și de Uniunea Europeană, drept o subminare a independenţei justiţiei şi a statului de drept. Recent, Comisia Europeană a lansat în acest caz o procedură de sancţionare a Poloniei. Aceasta ar putea duce, după mai multe etape, la sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi la pedepse financiare. La rândul său, puterea de la Varșovia susține că aceste schimbări sunt necesare, pentru a revizui sistemul judiciar, care nu a avut prea multe modificări din perioada comunistă.

Opinia ta contează. Comentează!