Universitățile din Moldova îi cheamă pe studenți pe rând la facultate
Social 15 septembrie 2020, 22:53 | 2423

Noul an universitar a adus cursuri atât de la distanță, cât și în clasă pentru studenți, dar și mai puține locuri la cămin, pentru că a fost redusă capacitatea de cazare, iar în camere stau cel mult doi tineri. Se funcționează după sistemul mixt: prezența fiind necesară doar în laboratoarele de specialitate, însă în număr limitat. La unele universități cursurile se țin și sâmbătă, asta pentru ca să reducă fluxul de tineri.

După două săptămâni de lecții online, Universitatea de Stat din Moldova și-a redeschis ușile pentru studenți. Primii au fost chemați studenții de la Facultatea de Drept. Restul vor veni pe rând.

OTILIA DANDARA, prorector USM: "Începând cu ziua de astăzi, revine in corpore Facultatea de Drept cu cei patru ani de studii, peste 1200 de studenți, și pe parcursul săptămânii acesteia, dar și pe parcursul săptămânii viitoare se vor încadra rând pe rând și alte facultăți ale Universității de Stat."

Se învață pe ture, pentru ca numărul de tineri prezenți în sălile de curs să fie mai mic decât în mod obișnuit. Cei care au temperatura mai mare de 37,3 grade nu pot intra în clădire, iar măștile se poartă chiar și în timpul orelor. Masca creează disconfort studenților, dar nu și profesorilor.

GHEORGHE RENIȚĂ, lector univeristar: "Este prima zi și deocamdată nu simt un disconfort, să mă deranjeze cumva, deocamdată nu simt acest lucru. E relativ ok."

Și dacă la ore regulile se respectă, afară studenții stau în gașcă parcă nu ar exista nici o pandemie.

Și viața de cămin a fost regândită. În camere nu vor mai sta ca în alți ani câte patru sau cinci studenți.

OTILIA DANDARA, prorector USM: "Ne-am străduit să nu cazăm la același etaj studenți din diferiți ani de studii. Ne-am străduit să nu cazăm în același cămin studenți din diferite facultăți. Acolo unde anul trecut au fost cazați trei studenți, sunt cazați doi studenți."

Sistemul mixt funcționează și la Universitatea Tehnică. Studenții continuă să învețe de acasă și sunt prezenți doar în laboratoarele de specialitate, însă în număr limitat.

Mai mult, ca să evite aglomerația pe holuri, au fost generate QR coduri speciale, cu ajutorul cărora tinerii pot afla orarul în format electronic.

DUMITRU CIORBĂ, decan: "Chiar dacă orarul nostru este online, era un obicei al studenților să vină să-l vizualizeze aici. Și atunci, pentru a evita aglomerările, care din nou ar putea mări riscurile de infectare, pe de o parte am popularizat utilizarea prezentării online și citirii online a datelor."

Iar pentru a asigura o distanță optimă între studenți, unele cursuri se țin chiar pe hol.

ELENA OLOI, lector univeristar: "Conexiunea cu studenții este extrem de dificilă, dar după cum observați încercăm să deschidem geamurile, și mai nou, dacă grupul este mare, ieșim în coridor."

Totuși, în ciuda măsurilor luate, unii studenți ar prefera să continuie învățarea de la distanță.

Sudenții a căror membri de familie sunt cu risc mare de infecție pot solicita să învețe de la distanță, printr-o declarație pe proprie răspundere.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie