Zeci de antreprenori au venit astăzi la Chișinău, la târgul locurilor de muncă, în căutare de noi forțe
Social 1 iulie 2022, 15:45 | 662

Zeci de antreprenori au venit astăzi la Chișinău, la târgul locurilor de muncă, în căutare de noi forțe. Grupurile țintă sunt absolvenții de liceu și gimnaziu, care vor să învețe o meserie, și tinerii de până la 35 de ani, care vor să se recalifice. Angajatorii afirmă ca salariile pentru începători sunt avantajoase.

CRISTINA MARJINEAN, specialist în recrutare: "Suntem unul dintre deținătorii pe piață a producerii de mezeluri și carne. Oferim posturi vacante ceea ce ține de producere. Avem nevoie de ambalatori, formatori și muncitori auxiliari. Și pe lângă asta ducem o lipsă a șoferilor expeditori. Salariile sunt la nivel, oferim un pachet social foarte bun."

OLESEA GUȘTIUC, specialist în recrutare: "Suntem o companie de marketing și cercetări de piață. Oferim lucru oficial, cu achitare evident oficială, pe cardul bancar, pentru tineri, începând cu vârsta de 18 ani. Cerințele de muncă ar fi cât ambițioși, tineri, dornici să lucreze. La moment, avem circa 50 de poziții deschise."

În căutarea brațelor de muncă sunt și companiile din domeniul agricol.

ROMAN BRAGUȚA, manager: "Suntem în comercializarea tehnicii agricole: combine, tractoare, utilaje și semănători. Suntem în căutarea tinerilor specialiști, care doresc să-și creeze o carieră la noi, pentru un salariu foarte bun. Avem locuri vacante inclusiv și în domeniul IT, domeniul mecanic și în domeniul electric. Salariu pentru început poate să fie unul simbolic, 7-8 mii."

Ce vizați caută în primul rând un loc de muncă bine plătit.

O profesoară din Nisporeni a venit la târg cu un grup de 20 de elevi și absolvenți.

Un deficit al brațelor de muncă există în toate sectoarele, susțin autoritățile. SERGIU HAREA, președinte al Camerei de Comerț și Industrie: "În toate sectoarele economiei naționale avem un deficit de la 10-20% a forței de muncă. Inițiativa care se lansează astăzi, ce ține de angajabilitatea tinerilor în Republica Moldova, este una binevenită, întrucât vom pune alături autoritățile publice centrale, mediul de afaceri, asociațiile de business, astfel încât să pregătim forță de muncă în corespundere cu cerințele mediului de afaceri."

GALINA RUSU, secretar de stat, ministerul Educației și Cercetării "Dacă e să vorbim despre rata tinerilor nu neangajați în câmpul muncii, dar neangajați în niciuna dintre activități, și asta ar însemna nici nu muncesc, dar nici nu învață, atunci în Republica Moldova este în jur de 22% pentru anul precedent, 2021."

Târgul locurilor de muncă are drept scop de a identifica oportunități de formare, dar și perspectivele de angajare a tinerilor imediat după finalizarea studiilor.

Opinia ta contează. Comentează!