În Secția de terapie intensivă cu profil COVID de la Spitalul Clinic Republican nu mai sunt locuri libere
Social 27 ianuarie 2022, 19:37 | 1303

Statisticile despre COVID contează, dar ele nu sunt decât niște cifre. Ele impresionează, dar nu atât de mult precum o vizită în Secția de reanimare cu intubați. Acolo, în spatele cifrelor, am găsit tineri, bătrâni, gravide, oameni care au avut planuri mari. Acum scopul lor e unul singur: să rămână vii. Nu toți reușesc însă. Vinovat e virusul COVID, inamicul nostru comun, invizibil și imprevizibil. În loc să-l combatem, noi continuăm să manifestăm un comportament inadecvat, spun medicii. Deseori virusul nu se manifestă în niciun fel. Apoi lovește dur astfel încât pacientul ajunge la aparatul de respirație artificială. Cât de important e să apreciem corect gravitatea bolii, aflați din reportajul realizat în boxa infectaților de către Diana Popa.

VICTOR COJOCARU, șeful Clinicii Anesteziologie și Terapie Intensivă SCR: "Suntem într-o secție de terapie intensivă, destinată pacienților în stare gravă și extrem de gravă, infectați cu Covid."

Afară, vedem oameni cărora le este greu să-și pună corect masca, să păstreze distanța socială și care nu cred în eficiența vaccinului. În interior - strigăte de durere, oameni intubați și... moarte. În această secție de terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican am întâlnit persoane care se zbat în aceste clipe între viață și moarte. Sunt mamele cuiva, frații, surorile sau chiar copii - pentru că o treime din pacienți sunt tineri.

ALEXANDRU BOTIZATU, șeful Departamentului anesteziologie si terapie intensivă SCR: "Este un pacient care nu este vaccinat, face o formă ultra-severă, o pneumonie cu evoluție fulminantă. Este la ventilație mecanică, intubat, depunem eforturi, dar pronosticul e rezervat."

Înarmați cu multă speranță, medicii încep o nouă zi în terapie intensivă. Aici totul lucrează ca ceasul și nu este loc de panică sau emoții. Orice gest al doctorilor este bine calculat, mai ales că efectuează proceduri medicale complicate.

Fiecare caz este individual. Această femeie era infectată când a dat naștere, iar asta a provocat complicații severe. Medicii din acest spital au mers personal să o aducă cu serviciul Aviasan. Aici a fost nevoie să fie indusă în comă.

Medicii spun că dacă femeia s-ar fi vaccinat, probabil, nu ar fi ajuns aici. Dar i-a fost frică să-și injecteze serul fiind gravidă.

Deși mai mulți specialiști declarau că noua tulpină Omicron a Covidului nu ar fi atât de agresivă, toate paturile din terapie intensivă sunt acum ocupate.

VICTOR COJOCARU, șeful Clinicii Anesteziologie și Terapie Intensivă SCR: "La numărul atât de mare de pacienți, ponderea bolnavilor în stare gravă cu complicații severe, tot e înaltă."

O cauză este că oamenii se adresează târziu după ajutor medical și ajung la reanimare direct de acasă. Așa a pățit și această femeie.

A încercat câteva zile să se trateze acasă, dar se sufoca.

Iar bărbatul din imagini este internat aici deja de o lună. Nu este vaccinat și, chiar dacă șansele lui de supraviețuire sunt mici, medicii luptă în fiecare minut pentru viața lui.

VICTOR COJOCARU, șeful Clinicii Anesteziologie și Terapie Intensivă SCR: "Letalitatea la noi este mai joasă decât în alte terapii intensive și chiar mai joasă decât în alte țări dezvoltate, dar acest lucru nu ne încălzește. Când moare un om, e tragedie. Mor sute - e statistică. Noi nu ne ocupăm de statistică. Ne ocupăm de salvarea fiecăruia."

Majoritatea pacienților din terapie intensivă sunt la respirație artificială. Pentru orice eventualitate, medicii mereu au pregătite lumânări nu departe de paturile lor. Grav este că, la aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei, mulți oameni așa și nu cred în existența virusului nici chiar atunci când ajung, sufocându-se, pe patul de spital.

ALEXANDRU BOTIZATU, șeful Departamentului anesteziologie si terapie intensivă: "Încă avem oameni care nu conștientizează acest lucru, dar noi ca medici nu ne supărăm pe acest fenomen, pentru că este o muncă de echipă. Școala, biserica, instituții, toți ar trebui să se implice în minimalizarea răspândirii infecției."

Personalul medical recunoaște că este la capătul puterilor. Doctorii își văd rar familiile și nici adaosul la salariu nu-i mai bucură. În ultimele zile au fost infectați peste 2300 de lucrători medicali.

MIHAELA, asistentă medicală: "Foarte greu, foarte obositor. Pacienți sunt mulți, gravi. Lucrăm intensiv. -Nu vă vine să lăsați mâinile jos? -Da, dar este munca noastră."

La Spitalul Clinic Republican, toate cele 33 de paturi din terapie intensivă sunt acum ocupate. În alte secții cu profil Covid unde sunt internați pacienții cu diverse boli cronice și complicații, astăzi dimineața erau doar 9 locuri libere.

VICTOR COJOCARU, șeful Clinicii Anesteziologie și Terapie Intensivă SCR: "Deja e pregătită încă o secție pentru a primi bolnavi foarte gravi de COVID. Aici vor fi încă 13 paturi."

Situația e aceeași practic în toate spitalele din țară. Numărul total de infectări în Republica Moldova, de la începutul pandemiei, a ajuns la 423 de mii 568. Până acum au fost confirmate 10 584 de decese asociate COVID-19.

Opinia ta contează. Comentează!