Proteste violente în Minneapolis
Externe 29 mai 2020, 19:54 | 978

Protestele izbucnite în Minneapolis au degenerat în violenţe. Cel puţin un om și-a pierdut viața în conflictele cu forţele de ordine, iar o echipă a postului de televiziune CNN a fost reţinută de poliţişti chiar în timp ce era în emisie directă.

Manifestațiile au pornit acum trei zile după ce un bărbat de culoare a fost ucis de un ofițer de poliție care a îngenuncheat pe gâtul lui. Președintele american a cerut investigarea cazului de către FBI şi procurori, în timp ce milioane de oameni cer punerea sub acuzare a polițistului vinovat. Garda Națională din Minneapolis a anunțat că a trimis 500 de soldați pe străzile orașului. Amintim că un bărbat, bănuit că a încercat să plătească la un magazin cu o bancnotă falsă, a murit la scurt timp după ce a fost încătușat. Deşi nu a opus rezistenţă, suspectul a fost reţinut cu violenţă. Omul a murit la spital, iar decesul său a stârnit furie în rândul comunității afro-americane. Între timp, manifestațiile s-au extins în mai multe orașe din Statele Unite, printre care Memphis, Los Angeles, Denver și New York. 

Președintele Donald Trump a reacționat în urma incidentelor din Minneapolis. Liderul de la Casa Albă l-a criticat pe primarul oraşului, despre care a scris că ”este foarte slab” și ”nu este deloc un lider”.

În Minneapolis, mai multe secții de poliție au fost incendiate, iar agenții au urcat în mașini și au fugit de protestatarii furioși. A fost a treia noapte de confruntări.

Mii de oameni au asistat la incendiile dintr-un cartier din nordul oraşului, după ce unii au forţat barierele care protejau clădirile şi au spart geamurile. Au fost jefuite aproximativ 30 de magazine, iar poliţişti au folosit gaze lacrimogene. Cei patru agenţi implicați în scandalul care a provocat protestele masive au fost concediaţi. Autorităţile locale şi federale anchetează cazul, însă nimeni n-a fost pus sub acuzare, ceea ce alimentează furia şi frustrările oamenilor.

O echipă de jurnalişti, care difuza imagini de la protestele din Minneapolis, a fost reţinută chiar în timp ce era în emisie directă. Deși reporterul a spus că este de la CNN, ofițerii l-au încătușat pe el, dar şi pe producător și operator.

Camera video a fost confiscată de autorități, deși a continuat să filmeze imagini în direct din timpul arestului. Câteva ore mai târziu, echipa a fost eliberată, iar poliția a motivat reţinerea spontană prin faptul că echipa de la știri a fost surprinsă filmând în stradă, în timp ce forțele de ordine eliberau zona de manifestanţi. 

Opinia ta contează. Comentează!