Image-Description
Deputații PDM au părăsit ședința Parlamentului, petrecuți cu scandarea „Hoții!” (LIVE)
Politic 17 octombrie 2019, 09:58 | 3782

Deputații PDM au părăsit sala de ședințe a Parlamentului înainte de a începe audierea raportului Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar, fiind petrecuți de deputații din coaliția de guvernământ care le-au scandat democraților „Hoții!”.

Ceva mai devereme, deputatul PDM Andrian Candu a luat cuvânt de la tribuna Parlamentului și a anunțat că PDM va înainta o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu. „Ce a realizat Guvernul Sandu în aceste luni? Nimic. Trebuiesă vină să răspundă, nu în fața opoziției, în fața cetățenilor”, a declarat Candu. El a criticat, de asemenea, faptul că în cadrul comisiei de anchetă nu au fost acceptați reprezentanți ai opoziției, afirmând că scopul acesteia ar fi să spele imaginea fostei guvernări PLDM.

Amintim că, în raportul final, Ccomisia de anchetă privind frauda bancară propune revocarea viceguvernatorilor Băncii Naționale a Moldovei, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu. De asemenea, comisia de anchetă propune ca Guvernul și BNM să decidă în termen de 60 de zile examinarea oportunității desecretizării și publicării tuturor materialelor legate de devalizarea sistemului bancar.

În proiect de mai propune examinarea oportunității revizurii legii care a pus miliardul furat pe umerii cetățenilor.

Pe lângă asta, Comisia de anchetă va propune Parlamentului să solicite Procuraturii Generale examinarea cauzelor stagnării admise de către Procuratura Anticorupție în perioada 2015 - 2019 în investigarea fraudei bancare.

Totodată, Procuratura ar urma să intensifice colaborarea cu serviciile speciale din alte țări privind recuperearea mijloace sustrase în urma jafului bancar, în special cu FBI, și să prezinte Parlamentului, în termen de 30 de zile, un raport privind investigarea devalizării sistemului bancar.

Opinia ta contează. Comentează!