Altercația politicienilor pe subiecte lingvistice se poate extinde și în rândul cetățenilor
Social 25 ianuarie 2021, 19:57 | 1243

În Republica Moldova nu există un conflict lingvistic în prezent, ci se atestă o altercație între reprezentanții partidelor politice cu implicarea Curții Constituționale, care și-a dat verdictul în privința noii legi privind funcționarea limbilor. Această altercație între politicieni se poate extinde și în rândul cetățenilor, ceea ce ar trebui evitat. Declarațiile au fost făcute în cadrul unor dezbateri publice cu tema ”Motivele, componentele și consecințe reizbucnirii conflictului lingvistic”.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boțan, a declarat în cadrul dezbaterilor că ar putea apărea anumite tensiuni în societate în legătură cu problema ligvistică, doar că acestea vor fi alimentare de politicienii care urmăresc să-și consolideze electoratul, în preajma alegerilor parlamentare anticipate.

IGOR BOȚAN, directorul executiv al ADEPT: "Este de fapt o încercae de a plonja întreaga societate într-o situație în care emoțiile prevalează asupra rațiunii, în campanii electorale, ceea ce contribuie cel mai mult la divizarea societății pe criterii etno-lingvistice. Deci, revenim la status-ul quo pe care l-am avut acum 30 de ani."

LILIA BURAKOVSKI, jurnalistă: "E clar că toată situația aceasta a fost creată artificial de politicieni, folosindu-se de acele dificultăți reale cu care se confruntă o parte populației vorbitoare de limba rusă. Eu cred că aceastp lege a fost adoptată anume acum pentru ca, în preajma alegerilor aniticpate, societatea să fie divizată mult mai mult și pentru a reîntoarce o parte a elecoratului PSRM care a fost pierdut."

VICTOR JUC, directorul Institutului de Cercetări Juridice: "De obicei, oamenii politici apelează la apartenența etncă, religioasă, lingvistică atunci câmd înțeleg că ratin-ul lor politic este în scădere și atunci încearcă să bluverseze situația din societate, încercând să obțină dividende."

Igor Boțan crede că ar fi nevoie, totuși, de o lege în acest sens, dar nu de una axată pe discriminare lingvistică, ci care să condamne orice discurs de ură. Amintim că după ce Curtea Constituțională a anulat legea ce favoriza limba rusă în Moldova, Partidul Socialiștilor a acuzat Înalta Curte că ar ”readuce Republica Moldova în atmosfera de ură interetnică de la sfârșitul anilor '80 - începutul anilor '90”. Mai mult, PSRM a anunțat că a va înainta un nou proiect de lege pentru a-i oferi limbii ruse statut special.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie