Primăria Chișinăului a declanșat, în plină toamnă, plantarea unor copaci în raza orașului
Social 20 octombrie 2020, 17:28 | 880

Primăria Chișinăului a declanșat, în plină toamnă, împreună cu Agenția ”Moldsilva”, plantarea unor copaci în raza orașului. Experții în mediu, dar și unii pomicultori cu experiență afirmă că astfel de lucru se face primăvara, când șansele de viață ale arborilor sunt mai mari. În replică, șeful de la Spații Verzi, Serghei Carp, declară că timpul de afară este tocmai potrivit.

CĂLIN JUCOVSCHI, reporter Jurnal TV: "Înverzirea a avut loc în cadrul primei etape a campaniei de plantare a arborilor, care s-a desfășurat în Pădurea-Parc din Calea Orheiului unde au fost sădiți doua mii de copaci. Pe de alta parte experții de mediu, dar și unii pomicultori spun ca arborii încă nu au intrat în hibernare și este prea cald pentru a fi plantați."

Directorul adjunct al Centrului Național de Mediu, Iuliana Cantaragiu, a declarat că trebuie de luat în calcul temperatura de afară și starea copacilor.

IULIANA CANTARAGIU, director adjunct al Centrului Național de Mediu: "Când arborele se pregătește pentru hibernare își lasă frunzișul, iar la rădăcină se dezvoltă niște perișori, care îi permite să se alimenteze pe durata iernii și să-și dezvolte rădăcina pentru a putea supraviețui în continuare. Ei nu sunt pregătiți pentru iarnă, iar șansele ca ei să nu supraviețuiască sunt foarte mari."

Plantarea arborilor în această perioadă este o decizie riscantă, afirmă Valentin Chilat, un pomicultor cu experiență din Ocnița.

VALENTIN CHILAT, pomicultor: "Nu aș putea spune că acești copaci nu vor crește, dar probabilitatea că acest lucru a fost făcut în zadar este de 70 la sută. Eu personal nu voi planta pomii toamna, voi lăsa la primăvară, când lucrurile vor fi mai clare. Uitați-vă ce avem acum, în această perioadă pomii trebuiau să fie cu frunza galbenă, dar ei sunt verzi și continuă să crească."

Șeful Întreprinderii Spații Verzi, Serghei Carp, are altă viziune asupra lucrurilor.

SERGHEI CARP, șeful Întreprinderii Spații Verzi: "Umiditatea solului și a aerului ne permite, plus la toate s-a început plantarea și nu văd nimic rău în asta, pentru că pot veni înghețuri și nu vom putea săpa. - Pomicultorii au spus că vor renunța să planteze în acest an. - Foarte bine. Vorbiți cu pomicultorii în așa caz. Eu v-am spus ca specialist și ca agronom și îmi dau seama ce vorbesc."

Un localnic, pe care l-am întâlnit în Pădurea-Parc din Calea Orheiului, ne-a spus că este nemulțumit de cum au demarat lucrările de plantație.

Campania de înverzire se va desfășura până la sfârșitul lunii noiembrie, timp în care vor fi sădiți aproximativ 300 de mii de arbori, donați de Agenția ”Moldsilva”. Este vorba de frasin, castan, plop, tei, salcie și nuci.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie