Echipa OMS a apreciat că este „foarte improbabil” ca virusul să fi scăpat din Wuhan
Externe 5 martie 2021, 15:30 | 1762

Echipa de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a anchetat în ianuarie originile pandemiei de coronavirus în oraşul Wuhan din China a decis să nu publice concluzii provizorii. Decizia a fost luată în contextul unor tensiuni tot mai mari între Statele Unite şi China privind condiţiile puse de Beijing pentru accesul pe teren al reprezentanţilor OMS.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a anunţat pe 12 februarie că experţii vor publica rapid un raport provizoriu, în care vor face un rezumat al cercetărilor la faţa locului în China, desfăşurat timp de o lună. Raportul provizoriu nu apăruse însă nici la începutul lunii martie, la mai bine de trei săptămâni după misiunea în China.

FABIAN LEENDERTZ, virolog Institutul Robert Koch: "Avem în prezent foarte puține dovezi despre speciile implicate. Singurul lucru pe care îl știm este că rudele cele mai apropiate ale originii SARS-CoV-2 ale virusului se găsesc în anumite specii de lilieci din sud-estul Asiei. Așadar, ne uităm la o gamă suspectă de specii, aflată într-o regiune suspectă."

Tot joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Ned Price, a cerut Beijingului să dea dovadă de transparenţă.

NED PRICE, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, SUA: "În linii mari, ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la necesitatea unei transparențe și acces deplin din partea Chinei și a OMS în ceea ce privește informațiile referitoare la primele zile ale pandemiei. Este imperativ ca lumea să afle cât mai mult posibil."

Într-o scrisoare deschisă publicată în aceeaşi zi, 24 de cercetători internaţionali au cerut o nouă anchetă, independentă şi aprofundată, acuzând "limitările structurale" impuse activităţii experţilor OMS în timpul misiunii în China. Statele Unite şi unii experţi ai OMS fac presiuni asupra Chinei, după încheierea anchetei pe teren, pentru a obţine mai multe date.

DERRICK WILLIAMS, corespondent DW: "Au existat o mulțime de informații contradictorii despre acest subiect. Cu aproximativ o duzină de vaccinuri diferite aprobate în diferite părți ale lumii în acest moment și noi variante fiind identificate în fiecare zi, acel munte de informații conflictuale va crește în continuare."

Echipa OMS a apreciat într-o conferinţă de presă la finalul misiunii că este "foarte improbabil" ca virusul să fi scăpat din institutul de virusologie din Wuhan, dar la scurt timp a fost precizat că "toate ipotezele rămân deschise".

Opinia ta contează. Comentează!