Elena Lazarev a transformat gospodăria părinților săi din satul Vorniceni într-o atracție turistică
Social 1 noiembrie 2022, 19:41 | 8668

A făcut din casa părintească o adevărată atracție turistică. Elena Lazarev, o femeie de afaceri din satul Vorniceni, raionul Strășeni, nu s-a gândit niciodată să plece pe alte meleaguri. Și-a dorit încă din copilărie să găsească un simbol al satului natal.

ELENA LAZAREV, antreprenor: "Datorită faptului ca este ultima locație din sat, este liniște. Este ceea ce îi place unui turist. Am hotărât deschidem aici un muzeu pe tradiții cultural-locale și am vrut să valorific locul părintesc."

În curte are un mic muzeu. Această ușă a văzut-o pe la săteni. E veche, însă cu un farmec aparte, spune femeia.

ELENA LAZAREV, antreprenor: "I-am spus soțului meu: "Du-te, te rog, și cere ușa ceea, că tare îmi este dragă". Noi am muncit la ea vreo două săptămâni de zile, am renovat-o și iată ce n-ea reușit."

Multe exponate sunt moștenite de la părinți.

ELENA LAZAREV, antreprenor: "Acest prosop îl am de la bunica mea. E din 1908. Cu acest prosop se legau mâinile la miri când se cununau."

Iar altele, au fost donate de către săteni.

ELENA LAZAREV, antreprenor: "Această rochie a fost donată de o localnică din sat. Doamna are 78 de ani. Inclusiv buchetele și coronița."

Chiar dacă inițial dorea doar un foișor în curte, într-un final a decis că e mai bine să fie un restaurant. Aici, femeia îi primește pe turiștii cu brațele deschise.

ELENA LAZAREV, antreprenor: "Băieții care au venit și au luat măsurile ca să ne construiască acest mic foișor au cerut 15 mii de euro pentru a-l ridica. Noi am zis nu. Atunci am mers pe latura ca să construim ceva util, pentru locuitori, pentru turistul care calcă aici. Am hotărât să facem ceva frumos, acoperit. Ca să putem activa și iarna și vara."

Schimbările făcute în fosta gospodărie a părinților au fost destul de costisitoare. Elena Lazarev ne-a mărturisit că a fost nevoită să ia bani cu împrumut.

ELENA LAZAREV, antreprenor: "Este și suportul donatorilor, dar în mare parte este suportul nostru. O parte de credite este de la bănci, o parte de la rude o parte de la persoane care ne-au împrumutat. Este greu, dar să sperăm că o să fie activitate și o să fie și împlinită inima."

Aici sunt organizate multe evenimente. Lumea se adună într-un amfiteatru, tot de ea creată.

ELENA LAZAREV, antreprenor: "Avem festivaluri, practicăm diferite manifestații culturale, cum ar fi Crăciunul. Ziua mamelor, festivalul pâinea de la iepure am avut aici."

Opinia ta contează. Comentează!