Subsolul în care sunt păstrate fondurile Muzeului de Literatură este inundat frecvent
Social 8 iulie 2020, 20:40 | 1015

Ploile au inundat subsolul Casei Uniunii Scriitorilor. Țevile de scurgere de pe acoperișul clădirii, care duc până în subsol, sunt învechite și nu mai au rezistența de altă dată. Apa de ploaie se acumulează în coridorul din subsol, iar acolo se află camerele de depozitare a fondurilor Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Directorul Muzeului Național de Literatură, Maria Șleahtițchi, ne-a spus că a anunțat administrația Uniunii Scriitorilor să intervină de urgență. În caz contrar, multe piese inestimabile vor fi pierdute.

Maria Șleahtițchi i-a anunțat și pe responsabilii de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării despre pericolul care planează asupra obiectelor de valoare ale muzeului.

Deși este multă umiditate și puțin oxigen în acest spațiu, la muncă i-am găsit pe câțiva angajați care lucrau în camera de arte plastice. Condițiile sunt nocive, spun experții.

În subsol se păstrează o lucrare originală, veche de peste cinci decenii. Autorul ei este cunoscut în tot spațiul românesc pentru creația ”Eminescu-arbore”.

Cu un gust amar, artistul plastic Sava Mihailicenco afirmă că s-ar putea întâmpla ca tot ce se depozitează în acest subsol să se piardă.

Lipsa condițiilor îngreunează și munca acestor oameni. Își permit să stea acolo maximum două ore pe zi.

Într-o altă cameră alăturată am găsit istorii de secole și cărți, care au peste 500 de ani.

Potrivit directorului muzeului, în acest subsol care îl folosesc cu chirie de la Uniunea Scriitorilor, se păstrează 150 de mii de piese.

După lungi discuții cu reprezentanții Ministerului Culturii și cu cei ai Uniunii Scriitorilor, directorul speră în redresarea situației. De asemenea, se caută un spațiu în care ar putea fi mutat întreg patrimoniu. În prezent, spune Maria Șleahtițchi, s-au găsit câteva posibilități, însă care trebuiesc evaluate. Pentru a fi schimbat locul de depozitare a tuturor bunurilor, dar și în care ar putea fi amenajat un muzeu modern, este nevoie de un spațiu de aproximativ 2500 de metri pătrați, a subliniat directorul muzeului național de literatură. 

Opinia ta contează. Comentează!