Primarul satului Zaim din Căușeni este plecat în Italia pentru a câștiga bani
Social 20 septembrie 2021, 20:48 | 932

Pe parcursul anului e primar al unui sat din raionul Căușeni, iar toamna, ca mulți moldoveni, pleacă în străinătate pentru un ban în plus. Vorbim despre Ion Veste, care, în aceste zile, lucrează la strâns struguri pe podgoriile din Italia. A plecat din contul concediului său anual, așa că nu pierde nicio clipă și muncește din greu pentru a acoperi găurile din bugetul familiei. Un reporter Jurnal TV a reușit să discute cu acesta în timpul pauzei de masă.

Din 2017 încoace, așa își petrece toamnele primarul satului Zaim, raionul Căușeni, Ion Veste. Mai în glumă, mai în serios, spune că munca de primar îi aduce satisfacție, iar culesul strugurilor pe podgorii străine - bani. Și asta pentru că venitul pe care îl are acasă, nu îi permite să acopere nici măcar cheltuielile de zi cu zi. Bărbatul a lăsat în Moldova doi adolescenți și o soție, la fel bugetară. A decis ca, odată la doi ani, să-și folosească zilele de concediu pentru a pleca pentru o lună și jumătate în Italia, la cules struguri.

ION VESTE, primar, s. Zaim, r. Căușeni: "Pot să vă spun că salariul meu de primar eu aici îl fac într-o săptămână. Ne oferă alte oportunități și alte șanse. Trebuie să ne gândim și la copiii noștri. Sunt destul de mari și își doresc și ei o haină mai bună, încălțăminte mai bună."

Aici muncește pe deal în fiecare zi câte cel puțin 12 ore și locuiește la rude ca să economisească banii pentru chirie.

Acasă, este primar deja la al treilea mandat. Își amintește că atunci când abia prelua funcția, credea că totul va fi altfel și că va reuși să-și transforme satul în unul european. Dar în lipa resurselor financiare și a oportunităților pentru tineri, nu a izbutit - cel puțin deocamdată.

ION VESTE, primar, s. Zaim, r. Căușeni: "În planurile mele, îmi vedeam satul deja asfaltat, cum toți circulă pe biciclete. Dar am ajuns la situația că nu ai pentru cine face. Lumea pleacă."

Și într-adevăr, din cei peste 4500 de oameni care locuiesc oficial în sat, cel puțin 1500 au apucat calea străinătății. Le-a urmat și el exemplul, chiar dacă mulți consăteni îl critică pentru asta.

ION VESTE, primar, s. Zaim, r. Căușeni: "E normal că eu mereu îmi doresc să fiu lângă sătenii mei și să mă concentrez doar pe munca din primărie, dar am și niște obligații familiale și dacă nu le respect, atunci ce fel de gospodar, dacă în familia ta nu poți aduce bunăstare?"

Întrebat dacă s-a gândit să rămână în Italia, Ion a luat o pauză, după care a răspuns că nu exclude acest fapt.

ION VESTE, primar, s. Zaim, r. Căușeni: "Eu am deja 40 de ani. Nu pot să aștept până la nesfârșit să facă cineva pentru mine vremuri bune. Trebuie să dăm și noi din coate. Dacă nu ne-a reușit până acum, nu e exclus să încercăm și alte posibilități."

Ion Veste ar urma să revină la primăria din Zaim la începutul lunii octombrie, iar până atunci, a lăsat grijile localității pe seama secretarei Consiliului local. Presa din Căușeni scrie că, de-a lungul activității sale de primar, acesta a reușit să atragă investiții importante în sat, modernizând inclusiv o parte din instituțiile bugetare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie