După mai bine de 70 de ani de la intrarea în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Statele Unite au anunțat că o părăsesc după escaladarea tensiunilor cu Beijingul pe fondul pandemiei de coronavirus, care a izbucnit la sfârșitul anului trecut în orașul Wuhan din China.

Preşedintele american a criticat în repetate rânduri reacţia OMS la coronavirusul care a lovit Statele Unite mai puternic decât oricare altă ţară. Trump a susţinut că OMS ar fi, cităm, ”centrată pe China”.

Finanţarea OMS se desfăşoară în cicluri bugetare de doi ani. Pentru perioada de finanţare 2018-2019, Statele Unite au plătit în medie 446 de milioane de dolari pe an, reprezentând aproximativ 15 la sută din bugetul total al organizaţiei.

Pe 20 mai, oficialii OMS au declarat că programele de urgenţă vor avea de suferit dacă preşedintele american va retrage definitiv finanţarea. Pe 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia de coronavirus ca fiind o pandemie, când existau doar 121 de mii de cazuri de contaminare la nivel mondial. Virusul a infectat până în prezent aproape 12 milioane de oameni în întreaga lume, iar peste 547 de mii de persoane au murit.