Satul Negrea este unul dintre cele 16 din raionul Hâncești, în care a fost instituit Cod Roșu de alertă epidemiologică
Social 22 septembrie 2021, 19:24 | 2186

Codul roșu de alertă epidemiologică este doar pe hârtie, în unele localități. Spre exemplu, în satul Negrea, raionul Hâncești, sunt deschise și grădinița, și școala, și magazinele. Oamenii ne-au spus că nici nu știau despre instituirea vreunui cod roșu în sat. Localnicii și așa stau mai mult pe lângă casă, tot de teama covidului.

Satul Negrea este unul dintre cele 16 din raion, în care a fost instituit Cod Roșu de alertă epidemiologică. Incidența infectărilor este de 123 de cazuri la 100 de mii populație. Virusul a băgat oamenii în casă. Pe ulițe, unde și unde câte un om. O femeie zice că se teme de virus, chiar dacă s-a vaccinat.

Masca te protejează de amendă, nu de virus, ne-a spus un sătean, care nu crede în existența noului coronavirus.

Alți locuitori sunt convinși că vaccinarea va pune capăt pandemiei.

Potrivit asistentei medicale de la Centrul de Sănătate din Negrea, majoritatea celor infectați a venit din Italia.

NADEJDA NAZAROV, asistentă medicală, Centrul de Sănătate din satul Negrea, Hâncești: "Noi avem patru infectați, dintre care doi sunt veniți din Italia, de peste hotare, unul e venit de la Chișinău, un copil de 17 ani, student și e trimis la noi, se tratează. Și o femeie e venită din Italia, ea s-a tratat și totul e normal."

Din cei puțin peste 1600 de locuitori ai satului Negrea, până acum s-au vaccinat 300. Unii s-a imunizat în România sau în alte centre de sănătate. Cel mai intens s-au vaccinat persoanele trecute de vârsta a treia, spune asistentul medical.

NADEJDA NAZAROV, asistentă medicală, Centrul de Sănătate din satul Negrea, Hâncești: "Intelectualitatea toată e vaccinată la noi. Școala e vaccinată 100%, grădinița doar un singur lucrător nu s-a vaccinat. Nu cred mulți în virusul asta. Acum au rămas o categorie, care nu știu cum și în ce fel să îi informăm, să-i convingem."

Cazurile complicate pot fi evitate prin vaccinare, ne-a spus Nadejda Nazarov.

NADEJDA NAZAROV, asistentă medicală, Centrul de Sănătate din satul Negrea, Hâncești: "Am avut și cazuri grele. Iată acum nu demult a fost bolnavă de COVID o doamnă, operată la inimă, cu diabet zaharat, cu ciroză, dar fiind că a fost vaccinată și a suportat foarte ușor. Dacă e din 1951, înseamnă că avea peste 70 de ani."

Potrivit primarului satului Negrea, Ștefan Mangâr, lucrurile nu s-au schimbat prea mult odată cu instituirea codului Roșu în localitate, doar că au fost intensificate măsurile de prevenire a răspândirii infecției. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a stabilit noile praguri de alertă epidemiologică. Astfel, din 1 octombrie, Codul Verde va fi instituit în localitățile unde incidența infectărilor cu COVID-19 va fi sub 50 de cazuri la 100 de mii populație. Codul Galben va fi instituit acolo unde incidența cazurilor de COVID va fi cuprinsă între 50 și 99 la 100 de mii populație. Codul Portocaliu se referă la incidența 100 și 249 de cazuri la 100 de mii de populație. Codul Roșu de alertă epidemiologică va fi stabilit la incidența cazurilor 250 la 100 de mii populație. Pragul de alertă la nivel național va fi stabilit în fiecare zi de luni. Potrivit ultimelor date privind numărul cazurilor noi de Covid, 311 localități sunt sub cod portocaliu, iar 178 - sub cod roșu, inclusiv Chișinău și Bălți.

Opinia ta contează. Comentează!