Jurnal TV condamnă atacul denigrator la adresa televiziunii din partea MAI
Social 15 octombrie 2020, 20:13 | 2135

Jurnal TV condamnă atacul denigrator la adresa televiziunii din partea Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova! După ce postul nostru de televiziune a publicat marți o investigație despre modul în care autoritățile de la Chișinău l-ar căuta pe Vladimir Plahotniuc în România, MAI a publicat pe pagina de facebook un comunicat în care ne-a acuzat că am răspândi știri false. Mesajul denigrator a fost imediat preluat de presa afiliată actualei puteri care a pornit o campanie de defăimare a Jurnal TV.

Comunicatul Ministerului Afacerilor Interne a fost publicat miercuri la ora 17 și 39 de minute.

COMNUNICATUL MAI: "În legătură cu unele informații eronate făcute publice de postul Jurnal TV și preluate de alte surse cu privire la aflarea pe teritoriul României a cetățeanului Vlad Plahotniuc și acțiunile de identificare a locului aflării și extrădării lui, Ministerul Afacerilor Interne reiterează despre faptul că informațiile prezentate în luna septembrie 2020 despre demersurile transmise autorităților din România sunt oficiale și veridice. Poliția Română a răspuns la întrebarea dacă autoritățile din Moldova au comunicat prin intermediul Biroului Interpol și Inspectoratului de Poliție Română, iar răspunsul a fost nu, deoarece comunicarea care a avut loc prin alte canale specializate, mai exact demersurile au fost făcute prin canalul securizat de legătură SIENA al Europol."

Sursa: Facebook

Mai mult, Ministerul de Intene a anunțat că ”solicită Consiliului de presă și Consiliului Audiovizualului să se autosesizeze pe marginea știrii Jurnal TV și să intervină în vederea excluderii aparițiilor știrilor false în mass-media, inclusiv prin dezmințiri publice”, citat închis. Imediat după apariția acestui comunicat, cel puțin 10 site-uri de știri din cele 12 care promovează deschis interesele actualei puteri au preluat mesajul și au împânzit internetul și spațiul mediatic din Republica Moldova cu titluri denigratoare. Potrivit comunității WatchDog, există o similitudine importantă între cele 12 portaluri. Dacă până în iunie 2019, site-urile au lucrat pentru fosta guvernare a Partidului Democrat, atunci în prezent acestea prestează servicii pentru actuala putere. De notat că principalul argument acuzator al MAI împotriva Jurnal TV este faptul că demersurile Chișinăului pentru identificarea lui Plahotniuc pe teritoriul României nu s-ar fi făcut prin intermediul Biroului Interpol România și a Inspectoratului de Poliție Română, ci prin ”canalul securizat de legătură SIENA al Europol”. MAI vine cu aceste afirmații după ce în comunicatul din 30 septembrie scria că ”au fost făcute nenumărate demersuri pe filiera BILATERALĂ către România”. În legătură cu atacul denigrator din partea Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Jurnal TV a lansat o Declarație publică .

DECLARAȚIA JURNAL TV: "Ministerul Afacerilor Interne mai bine de un an nu este capabil să-l localizeze pe Vladimir Plahotniuc, iar Jurnal TV a reușit timp de câteva zile să scoată la iveală faptul că MAI nici nu a făcut demersurile necesare în acest sens, deși în data de 30 septembrie ministerul a făcut public un comunicat de presă în care anunța că ”au fost făcute nenumărate demersuri pe filiera BILATERALĂ către SUA, România și Turcia” În acest context, condamnăm cu fermitate acțiunile Ministerului Afacerilor Interne al căror scop clar este denigrarea imaginii Jurnal TV, care de zece ani este poziționat pe piață ca unul dintre puținele posturi independente și echidistante și care de fiecare data a criticat dur orice guvernare atunci când a mers împotriva principiilor democrate, lucru pe care îl face și acum MAI cu bună știință și cu implicarea mașinăriei de propagandă. Facem apel la organizațiile de media din Republica Moldova și la corpul diplomatic acreditat în țara noastră să atragă atenția la acest caz sfidător de limitare a libertății de exprimare și utilizare a instituțiilor statului în scopuri de partid."

Marți, 13 septembrie, în timp ce reportajul cu pricina rula deja pe post la Jurnal TV, în cadrul buletinului de știri de la ora 19, reporterul televiziunii a fost sunat de purtătoarea de cuvânt a MAI, Alina Zbancă, pentru anumite precizări privind reacția Ministerului de Interne. În timpul discuții am solicitat pentru prima dată să ni se ofere copiile unor documente care ar confirma când și cum au comunicat autoritățile de la Chișinău cu cele de la București pe cazul Plahotniuc. Aici trebuie precizat faptul că președintele Igor Dodon a declarat pe 30 septembrie că el știa că ”Plahotniuc s-a aflat în România de pe 7 până pe 10 septembrie”. Mai mult, Dodon a spus că el și autoritățile au ”comunicat în această perioadă foarte intens cu instituțiile de drept din România”.

În același timp, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon, Ludmila Munteanu, ne-a transmis că ”Igor Dodon a fost informat despre măsurile întreprinse de instituțiile competente, iar cererile la Interpol țin de competența MAI și a Procuraturii”. Jurnal TV a solicitat repetat, printr-un e-mail expediat la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională al Inspectoratului General al Poliției, oferirea copiilor unor documente care ar demonstra comunicarea ”prin canalul securizat SIENA Europol”, despre care a scris Ministerul de Interne. De asemenea, am întrebat dacă solicitările autorităților de la Chișinău de identificare a locului aflării cetățeanului Vladimir Plahotniuc pe teritoriul României prin ”canalul securizat SIENA Europol”, presupune sau nu o interacțiune cu autoritățile române? Totodată, am întrebat cum e posibil ca în data de 29 septembrie purtătoarea de cuvânt a MAI, Alina Zbancă, să ne informeze printr-un mesaj că ”MAI-ul a făcut demersuri către autoritățile din România și până în prezent nu există careva informații oficiale recepționate”, iar a doua zi, pe 30 septembrie, Ministerul de Interne să anunțe într-un comunicat oficial că ”MAI deține de mai mult timp informații despre faptul că Plahotniuc a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România”? Deocamdată nu am primit un răspuns. Am expediat o solicitare repetată și către Poliția Română/Biroul Național Interpol pentru a primi detalii noi despre documentul și informațiile furnizate pe 12 octombrie, dar deocamdată nu am primit răspunsul. Amintim că Jurnal TV a difuzat marți o știre în care a prezentat răspunsul oficial al Inspectoratului General al Poliției Române la întrebarea ”dacă autoritățile de la Chișinău au expediat vreo solicitare, în august-septembrie curent, către Poliția Română/Biroul Național Interpol pentru identificarea, localizarea și extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din România în Republica Moldova?”. Răspunsul primit a fost următorul: ”Persoana la care faceți referire, în perioada menționată, nu a făcut obiectul vreunei cereri de asistență de cooperare polițienească internațională între Biroul Național Interpol din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și corespondenții din Republica Moldova”, citat închis.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie