Năstase, discuții cu oficial ceh
Politic 1 martie 2018, 12:38 | 2638

Întrevederile de rang înalt continuă la sediul Platformei Demnitate și Adevăr. De această dată, conducerea formațiunii a avut discuții cu ambasadorul Cehiei la Chișinău, Zdeněk Krejčí. În prim plan au fost subiecte legate de situația complicată, în care se află Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Platformei Demnitate și Adevăr, diplomatul ceh a menționat că situația socio-politică din Republica Moldova este destul de complicată din cauza imprevizibilității și a duplicității unor jocuri politice, în special, într-un an electoral.

În context, Andrei Năstase a menționat că formațiunea pe care o conduce optează pentru consolidarea opoziției proeuropene reale, referindu-se în același timp la legea anti-propagandă și la jocurile politice ale binomului Plahotniuc-Dodon.

Ambasadorul Cehiei Zdeněk Krejčí a reiterat opinia Comisiei de la Veneția cu privire la inoportunitatea schimbării sistemului de vot, menționând că „sistemul mixt cu un singur tur atentează la reprezentativitatea aleșilor și deformează mult rezultatele scrutinului”.

Cu această ocazie, vicepreședinta formațiunii, Inga Grigoriu, a vorbit despre discriminarea diasporei: unui milion de moldoveni plecați peste hotare atribuindu-se doar trei mandate. Iar secretarul general al Platformei DA, Chiril Moțpan, a atras atenția asupra încălcării drepturilor omului în Republica Moldova prin persecuții pentru implicare politică.

În cadrul întrevederii, președintele partidului a avut un mesaj legat de finanțarea Uniunii Europene. Totodată, Andrei Năstase a mulțumit oaspetelui său pentru receptivitate și a menționat importanța asistenţei pentru dezvoltare oferită de către Republica Cehă Republicii Moldova prin intermediul Programului de Cooperare pentru Dezvoltare, exprimându-și doleanța de a accelera procesul de colaborare economică cu Republica Cehă.

La rândul său, Zdeněk Krejčí s-a arătat extrem de interesat de menținerea dialogului cu Platforma DA, se mai arată în comunicat.

Opinia ta contează. Comentează!